Kultography

Martha Stewart 7 tippje a profi bevásárláshoz

Martha Stewart 7 tippje a profi bevásárláshoz

Kultography írása itt: - 2013-08-16 18:22

Az egyik legnagyobb példányszámban elkelt könyve alapján 2012-ben, azonos címen készítette el a Martha Stewart Főzőiskolája című 13 részes műsorát, amelyet itthon elsőként a TV Paprika tűz műsorára (az első adást augusztus 19-én mutatják be). Az epizódok mind egy-egy ételcsoport köré épülnek majd, így főszerep jut a tojásnak éppúgy, mint a rizsnek, a zöldségeknek, a húsáruknak vagy épp a mártásoknak.

A főzéshez természetesen elengedhetetlen a bevásárlás, amihez Martha Stewart is ad néhány hasznos tippet, amivel minőségi és pénztárcabarát hozzávalók kerülnek majd a kosárba.

Mindig írjunk listát!

Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni a hűtő és a kamra tartalmát, és listát készíteni a hiányzó dolgokról. Így nagyobb esély van rá, hogy csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Ha még hatékonyabbak akarunk lenni, a listán tömbösítsük azokat a tételeket, amelyek egy részlegen találhatók a boltban.

Többet, kevesebbért!

Az olyan tartós élelmiszereket, mint a tésztát, a rizst, konzerveket, fűszereket érdemes nagy tételben vásárolni akciók idején, otthon pedig légmentesen záródó dobozokban tárolni. Hasznos dolog előre megtervezni a heti menüt is, és ahhoz igazítani a nagybevásárlást, így sokat spórolhatunk. A főételek alapanyagai és a maradékok pedig újra felhasználhatóak, például egy finom szendvicsbe vagy salátába.

Vásároljunk jóllakottan!

Semmiképp sem ajánlott éhesen, vagy esetleg éhes gyerekekkel elindulni egy hipermarketbe. Ha odafigyelünk erre, elkerülhetjük, hogy túlvásároljuk magunkat, vagy sokat költsünk egészségtelen és drága dolgokra.

Törekedjünk a frissességre!

Törekedjünk arra, hogy mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk meg. Ezek a legfrissebbek, így több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, és gyakran jóval olcsóbbak is, mint szezonon kívüli társaik.

Szánjunk időt otthon az élelmiszerek praktikus elpakolására!

A mirelit vagy félkész élelmiszer helyet érdemes kevésbé előkészítettet választani, és saját kezűleg, saját ízlés szerint felporciózni, előfűszerezni, lefagyasztani. A húst például eloszthatjuk külön zacskókba, így sokkal egyszerűbb a tárolása, és kevesebb időt vesz igénybe, ha sütés előtt kiolvasztjuk.

Szárítsuk ki a megmaradt fűszereket!

A friss fűszer fantasztikus dolog, de gyakran előfordul, hogy nincs szükségünk az egész csokorra, amit megvásároltunk. Kössük össze a maradékot, és száruknál fogva lógassuk le egy fogasról vagy polcról, hogy kiszáradjanak. Ha ez megtörtént, tároljuk légmenetesen záródó dobozban a kamra polcán fűszereinket.

Kis adagokban fagyasszunk!

Ha kinyitottunk egy dobozt vagy konzervet, és nem használtuk el a tartalmát, fagyasszuk le a maradékot jégkocka tartóban. Ha már megfagyott, öntsük a kockáinkat visszazárható műanyag zacskóba. Ragasszunk rá címkét a dátummal, és tároljuk a fagyasztóban.  Így mindig csak annyit kell felhasználnunk, amennyire szükségünk van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása