Kultography

Túl a romokon – egy korszak, sok gombolyag

Túl a romokon – egy korszak, sok gombolyag

Bender Krisztina írása itt: - 2013-08-13 18:30

Egy görög származású angol fiatalembernek nagyszülei mesélik el élettörténetüket – a történetet követően a fiú sok mindent másképp lát maga körül. A nagyszülők elbeszélése először az 1910-es éveket eleveníti fel. Dimitri Komninosz, a jómódú család fia Theszaloníkiben látja meg a napvilágot, ám születését követően nem sokkal tűzvész tör ki, amely a város és az ő életét is drasztikusan megváltoztatja. Katerina Szarafoglu Kis-Ázsiában éli gyermeki mindennapjait, amikor a török hadsereg feldúlja otthonukat, és menekülniük kell.  A lány a tömegben elveszíti anyját, és sok más menekülttel együtt Theszaloníkibe kerül.

Kettejük életének eseményei, a különböző vallások egymás mellett élése, a tradíció fontossága egy érdekes és értékes regényt kínálnak, eközben pedig az olvasó a második világháború időszakáról is szomorú képet kaphat. Önmagában érdekesen és érzékletesen megírt regényről beszélhetünk, a történelmi és akár még a családregényeket kedvelők is vélhetően szívesen fogják olvasni.

Az eseménydús regény sajnos azonban némi hiányérzetet is generál az olvasóban. Egy eseményáradat leírása és megjelenítése önmagában is izgalmas lehet, az azonban némileg zavaró, hogy a karakterek jó része kevéssé kidolgozott, néha nem értjük, tudjuk, mi motiválja őket, miért cselekednek azt, amit. Mindazon borzalmak és történések, amelyeket átélnek, többször szinte csak az elmesélés és ezt kiegészítve a saját fantáziánk nyomán érzékelhetőek, de nem tudjuk, hogy ahogy tekeredik az a bizonyos fonal, mi is történik valójában néhány karakterrel. Mindezt az érzést az is „elősegíti”, hogy néha éveket vagy éppen hónapokat ugrunk, majd utána leírást kapunk arról, hogy mi is történt ez idő alatt. A számtalan leírásban az események pörgése mellett néha elvesznek a szereplők mélyebb érzései, néhány mellékszál is csak az elmesélés szintjén marad. Erre persze lehet azt mondani, hogy számos könyvben nincs kibontva minden szereplő karaktere, sőt, talán nem is kell, jelen esetben azonban ez néhol feltűnően érzékelhető.

Összességében a romantikus szál ellenére sem könnyű, habos-babos olvasmány, de a fentiek ellenére is érdemes elolvasni. Hogy miért szerepel a fonal a címben, ami az egész regény egy állandó vonala, az a Gabo Kiadó gondozásában megjelent könyvből kiderül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása