Kultography

Tökfőzelék, comme il faut

Tökfőzelék, comme il faut

gyukerim írása itt: - 2013-05-23 10:30

Van a Petrus falán egy vitrin, tele borospoharakkal. Kétségkívül jól mutat, ám valójában még élettelen: a cél az – mondja a tulajdonos-séf, Feke Zoltán –, hogy minden egyes pohár egy-egy törzsvendégé legyen. A nevüket a pohárba gravírozzák bele, a kedvenc italukat meg a felszolgálók memóriájába.

Lehetne ez akár a mottója is Feke Zoltán új éttermének, amely a hétvégén nyílik a Ferenc téren (hivatalos nyitás: május 25. - a szerk.). A budai Speiz volt séfje láthatóan szívét-lelkét tette bele a ferencvárosi helybe: azt meséli, franciaországi útjain szerzett edények díszítik az éttermet, ám ennél talán fontosabb, hogy olyan emberekkel dolgozik együtt, akikkel az elmúlt húsz évben már összeszokott csapatot alkottak. Ez a csapat pedig valóban családias hangulatot igyekszik kialakítani a Petrusban. „Mindazt igyekeztem beletenni, amit a világban láttam, ám ez nem annyira a fine dining lesz, itt minden az ételről fog szólni” - fogalmaz a séf, de lássuk, mit is akar ez jelenteni.

Persze olyan érzésünk van a zöldbe borult térbe nyíló helyen, mint Alice-nak, aki átkelt a tükrön: ez a családias hangulat nem annyira a jó (és jól le is járatott) magyar kockás terítőké, ugyanannyira egy talán csak filmen látott francia kisvendéglőé. Már maga a név is játék: egyszerre becézzük a petrezselymet és idézzük meg a Pétrust, Gordon Ramsay legendás helyét, amely persze nem a magyar konyha alapfűszerének számító levelekről kapta nevét, hanem egy bordeaux-i várról és az ott készülő híres borról.

[caption id="attachment_54022" align="alignleft" width="300" caption="Forrás: Petrus Facebook-oldala"][/caption]

A kettősség az étlapon sem szűnik. Mondjuk a „töltött borjúláb, dió, marhanyelv, kacsamáj pankóban, torma espuma, sültkrumpli” néven kínált előétel, a főételek közül a „malacfejhús Kedvessy módra, galuska carbonara”, a „Merquez kolbász, paradicsomos káposzta” vagy a „rántott hús (Fledermaus), joghurtos uborka, pommes de terre” láttán félő, hogy a mezei „sülthúskrumplival” étterembe járó és egy gasztrosznob is frászt kap, de ugyanúgy benne van a pakliban, hogy soha többet nem mennek máshová. Legyen elég annyi, hogy Feke Zoltán a megnyitón, bevallottan fricskaként tökfőzeléket tálalt fel sült oldalassal – comme il faut.

Az emberközeliséget célozza az a kis látványkonyha is, ahová a séf vendégeket vár. Azt mondja, kérésre néhány fős társaságoknak szívesen megmutatja, hogyan is készül egy-egy étel.

Az árak szerencsére jóval közelebb vannak a kockás terítős verzióhoz, amiben nyilván szerepe van annak is, hogy mégiscsak a Ferencvárosban járunk. Nyilván nem ide ugrunk le majd tökfőzeléket ebédelni, ám a körettel jobbára 2500-3500 forint közötti főételárak nem tűnnek ki a pesti átlagból. A napi menüt 2.390 Ft-ért fogják kínálni, ami egy levest vagy salátát és egy főételt foglal magában.

Ha az elmúlt pár év gasztroforradalma után a következő időszak Budapesten a bevallottan emberközeli, ám magas minőséget képviselő helyeké lesz, csak örülni tudunk. A Petrus ilyennek ígérkezik, ennek meg különösen. De azt a tökfőzeléket sürgősen kérjük vissza az étlapra!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása