Kultography

Virágzik a bodza: bodzaszörpök és édességek minden mennyiségben

Virágzik a bodza: bodzaszörpök és édességek minden mennyiségben

Kultography írása itt: - 2013-05-19 09:27

A bodza hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felső-légúti fertőzések és láz esetén rendkívül kedvező hatású.

Jótékony hatása mellett az íze is kiváló. Gyűjtéskor arra figyeljünk, hogy mindig kifejlett virágokat szedjünk le, amelynek virágernyőin minden virág kinyílt, és jó illatos. Kerüljük a közvetlen út melletti bokrokat a szennyezettség miatt, inkább elhagyatottabb részekről gyűjtsük be a szükséges mennyiséget. Összegyűjtöttük nektek kedvenc bodzás receptjeinket, hogy ti is kipróbálhassátok ezeket a különleges, virágos finomságokat.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

2 l víz
15-20 nagyobb bodzavirág
2 citrom
2 kg kristálycukor
5 dkg citromsav

A szép, tiszta bodzavirágokat keverjük össze 2 liter vízzel és tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd két napig hagyjuk állni hűvös helyen, időnként keverjük meg. Két nap múlva szűrjük le, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, és főzzük fel. Az így készült szörpöt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, majd tegyük száraz dunsztba. Egy edényben vagy ládában meleg takarók között pihenjen 2-3 napot. Ezután nincs más dolgunk, mint ízlése szerint vízzel hígítani, behűteni, majd elfogyasztani.

Bodza sörbet

Hozzávalók:

8-10 nagyobb bodzavirág
1 l szénsavmentes ásványvíz
25 dkg cukor
1 citrom
1 lime

A citromot és a limeot jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk. A cukrot és a vizet egy lábosba öntjük, majd elkezdjük főzni, a cél, hogy a cukor elolvadjon és egy híg szirupot kapjunk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromot és a limeot, 20 percig pihentetjük. A bodzavirágokat egy nagyobb kancsóba tesszük, és ráöntjük a kicsit meghűlt szirupot, vékony anyaggal letakarjuk és két napig hűvös helyen állni hagyjuk. Két nap után leszűrjük, hűtőbe rakjuk pár órára, míg teljesen lehűl. Amennyiben van fagyigépünk, akkor abba beletöltjük, és nagyjából negyedóra alatt eléri a kívánt jégkása szerű állagot. Ha nincs fagyigépünk, töltsük egy nem túl mély fagylaltos dobozba, rakjuk a hűtőládába és egy-másfél óránként keverjük át az egészet legalább három-négy alkalommal egy villával. Ezután már fogyaszthatjuk is.

Bodzás palacsintatésztában

Hozzávalók:

15-20 nagyobb bodzavirág
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
1 csipet só
0,75 dl olaj
olaj a sütéshez

A bodzavirágokat átnézzük, ha szennyeződést találunk rajtuk, akkor óvatosan lemossuk őket. Összeállítjuk a palacsintatésztát, a tűzre feltesszük az olajat, mintha rántott húst sütnék. Mikor az olaj, már kellő mértékben forró, fogunk egy bodzavirágot a száránál fogva, belemártjuk a sűrű palacsintatésztába, majd hirtelen megsütjük az olajban. Miután elkészültünk a palacsintatésztában megsütött virágokkal, meghintjük őket porcukorral, és már lehet is tálalni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása