Kultography

Remek kikapcsolódás: Európa legnagyobb édesvízi akváriuma Poroszlón

Remek kikapcsolódás: Európa legnagyobb édesvízi akváriuma Poroszlón

Kultography írása itt: - 2013-04-17 12:32

A Tisza-tó és környéke egyre népszerűbb pihenőhellyé válik az aktív kikapcsolódást keresők körében. Ha gyerkőcökkel a tó környékén jártok, mindenképpen érdemes ellátogatnotok az egy éve megnyílt ökocentrumba, ahol kellemesen el lehet tölteni néhány órát.

A területen a felszálló madarat formázó épület fogad titeket, ebben található az egymillió literes belső akváriumrendszer, amelyben megfigyelhetitek a halak életét. A rendszer nem csupán a hazánkban élő halakat mutatja be, hanem Európa édesvízi faunáját is. A centrumban olyan kopoltyúsok laknak, mint például a ponty két különböző fajtája, csuka, amur, fehér busa, harcsa és viza is. Utóbbi akár két méter hosszúságúra is megnő, ez a faj a világ legnagyobb édesvízi hala, egykor hazánk vizeiben is élt. Az akváriumban az apróságokkal együtt megnézhetitek a vizák látványetetését, akárcsak a szintén itt lakó, ázsiai tömpeujjú-vidrákét is. A vidráknál általában naponta kétszer, 11 és 15 órakor van etetés.

Az épület belső terében, az akvárium feletti szinten kialakított éjszakai erdőben különböző hüllőkkel találkozhattok. A házban található egy 3D-s mozi is, ahol természetfilmet nézhettek, valamint az új Tüskevár is látható itt.

Az épületen kívül, jelenleg még közvetlenül a ház mellett találhatóak a pelikánok, akik kicsit később új helyszínre költöznek majd a parkban. A pelikánok hárman vannak, két fiatal és egy idősebb példány. Utóbbi  „azért költözött  Poroszlóra”, hogy példát mutasson, tanítsa a fiatalokat. A két ifjabb madár ugyanis még nem annyira szelíd, az idősebb azonban olyannyira az, hogy az elmondások szerint, miután kiszállították az autóból, amiben utazott, saját lábán sétált be új otthonába.

Az ökocentrum szabadtéri területén többek között sakálok, teknősök, racka juhok, kormoránok, gólyák, dám szarvasok várnak titeket. Ha a gyerekek megunták az állatok nézegetését, akkor a tájház kínál nekik újabb látnivalót, illetve két jásztótér is várja őket. Mindezek mellett még egy kis vizes mókázásra szolgáló hely is található a parkban, ahol különböző akadályokat leküzdve lehet megközelíteni a középen található mini szigetet. Ugyanitt azt is kipróbálhatják, milyen az, amikor saját maguknak kell a kútból vizet merni.

Az ökucentrumból kimehettek a tó vízi-sétányára, illetve a madárrezervátumba is. A sétányon a tó fölött 1500 méter hosszan vezet az út különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, ahol az itt élő madarakat figyelhetitek, anélkül, hogy megzavarnátok őket. A sétány várhatóan április 28-tól lesz újból látogatható, jelenleg ugyanis az árvíz miatt nem lehet rámenni.

Az egy éve átadott centrumban további fejlesztéseket terveznek: a későbbiekben lesz állandó állatsimogatójuk, ahol 20-25 kölyökállat – például tincses kecskegidák és gyimesi rackakölykök – várná a gyerekeket. A tájháznál baromfiudvar nyílik majd, ahol tyúkok, kacsák, ludak lelnek majd otthonra.

[caption id="attachment_50249" align="aligncenter" width="614" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!"][/caption]

 

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása