Kultography

Közös mesélésre hívják a családokat a gyermekkönyvnapon

Közös mesélésre hívják a családokat a gyermekkönyvnapon

Kultography írása itt: - 2013-03-31 15:50

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlegén április 4-én, csütörtökön 9 és 18 óra között közös mesemondást rendeznek. A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondják el legkedvesebb Grimm meséjüket.

A mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket és 1813-tól Régi német erdők címmel újságot is megjelentettek közlésükre. Gyermek- és házi mesék című nagy- és kis kötetük - amelyet testvérük, Ludwig Emil Grimm illusztrálta - hét, illetve tíz kiadást élt meg még életükben. Könyveket adtak ki a német nyelvtanról is, és Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója volt. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeznek a mesemondás idején.

Nyíregyházán az együtt mesélésnek hagyományai vannak, a népmese napján is sokan mondanak mesét közösen. A legutóbbin több százan meséltek a város művelődési központjában. A gyermekkönyvnap kilenc órás mesemondásán ugyancsak százak részvételére számítanak a szervezők.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása