Kultography

Szentendrei húsvét a Skanzenben

Szentendrei húsvét a Skanzenben

Kultography írása itt: - 2013-03-30 14:10

A Szentendrei Néprajzi Múzeum vasárnap és hétfőn várja húsvéti programkavalkádjával az érdeklődő kicsiket és nagyokat.

A rendezvények között szerepel szépségápolás levendulával, fekete nadálytővel, orbáncfűvel és körömvirággal, kínálnak arcmasszírozást is, az egészségpiacon pedig egyebek mellett méz, fűszernövények, gyümölcsoltványok, aszalt gyümölcsök és szárított fűszerek vásárolhatók meg.

A húsvéti szokásokhoz hűen bemutatják a tojásdíszítés különböző technikáit, a berzselést, az írókázást vagy a karcolást, a kézműves foglalkozásokon a tojásmedál és a tojásmelegítő mellett "szagos víz", húsvéti koszorú és ajtódísz is készíthető. A gyerekeket játékos vetélkedők, ügyességi próbák mellett mese- és babaszínház is várja. A hagyományos népi játékokról sem feledkeznek meg, lesz tojásgurítás, tojásdobás, métázás, de a bilickét is kipróbálhatja bárki a Lajta Néptáncegyüttes segítségével.

Vendégként a mosonmagyaróvári hagyományőrzők keltik életre a húsvéti táncokat és a párválasztó játékokat. A múzeum kínálatában fontos szerep jut az ünnepi gasztronómiának és a hozzá kötődő hagyományoknak is, így a vasárnapi tárlatvezetésen a hagyományos húsvéti konyha remekei kerülnek asztalra, különböző kalácsféléket és hagyományos sonkát kínálnak majd, míg a Szárnyas Ízvadász különleges "tojásparádéra" hív. Akik hétfőn látogatnak a skanzenbe, azokat rozmaringágas permettel köszöntik majd, és a húsvéti vallási rítusokat is megismerhetik majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása