[caption id="attachment_46943" align="alignright" width="300" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!"][/caption]
A macaron első ránézésre leginkább az általunk is jól ismert habcsókra hasonlít, egészen addig, amíg meg nem kóstolja az ember ezt a különleges francia édességet. A belül lágy, krémes, kívül ropogós finomságnak egyszerűen lehetetlen ellenállni. A tavaly hatalmas sikert aratott Macaron Nap után idén az Akvárium Klubban rendezték meg a garantáltan cukormérgezést okozó gasztronómia eseményt.
A kiállító cukrászdák között sétálva igyekeztünk mindenhol kiválasztani egy-egy különleges édességet. A La Praline pultjánál egy mangós maracujás, savanykás, de gazdag ízvilágú macaronra esett a választásunk, ami telitalálatnak bizonyult. A Sugar Shop-nál az áfonyás-ibolyás és a vattacukros desszerteket részesítettük előnyben, de a kissé megolvadt és könnyen porladó ínyencségek nem nyerték el a tetszésünket. Nem úgy, mint a Four Seasons Gresham éttermének aprócska torta ízű finomságai. A sajttortás macaront pillanatok alatt elkapkodták az emberek, de nagy sikert aratott a somlói galuska és az almás rétes ízét idéző csemege is.
Különlegességekből sem volt hiány, a Paris Budapest étterem after eight-es ízesítéssel, az à table! Boulangerie-Patisserie libamájas, míg a Cinnamon Roll többek között medvehagymás és violavirágos macaront is árult. Utóbbi esetében olyan érzésünk volt, mintha egy parfümmel átitatott habcsókba haraptunk volna bele, a tömény virágillat és íz sokkoló hatással bírt. A rendezvényen két cukrászdát azonban örökre a szívünkbe zártunk. A szentendrei Party Macaron chilis narancsos és szilvapálinkás édességeiből alig két órával a nyitás után már nem volt egy szem se, így csak a Rácz Ürmös vörösborost tudtuk megkóstolni, ami viszont rögtön levett minket a lábunkról. A Gerbeaud Cukrászda bazsalikomos citromos, mákos áfonyás és málnás sós karamellás ínyencségei pedig teljesen elvarázsoltak minket.
Nem csak a vásárlóknak, de a zsűrinek sem volt könnyű dolga, hiszen számtalan macaron közül kellett kiválasztaniuk a legfinomabbat. Mautner Zsófia a Chili & Vanilia blog írója, Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó, Laurent Vaandenameele a Le Bourbon étterem séfje és Raj Ráhel tortatervező végül a Villa Bagatelle kecskesajtos vörösáfonyás mini sütije mellett tette le a voksát, a Centrál Kávéház kökényes macaronja végzett a második, a Four Seasons Gresham étterem somlói ízesítésű desszertje pedig a harmadik helyen. A kávés finomságok palettáján a Sugar Shop ínyencségét találta a zsűri a legjobbnak.
[gallery link="file"]
Kommentek