Kultography

Fehérlófia a Budapest Bábszínházban

Fehérlófia a Budapest Bábszínházban

Kultography írása itt: - 2013-03-01 09:00

Veres András rendezésében állítják színpadra a Budapest Bábszínházban a Fehérlófiát, amelyet 6 éves kortól ajánlanak a gyerekeknek.

A Fehérlófia címszereplője az írott szó előtti időkből, az ősi, közös emlékezet mélységeiből származó hős. Kalandjai Fanyűvővel, Kőmorzsolóval és Vasgyúróval, a Hétszünyű Kapanyányimonyókkal, a réz-, ezüst és aranyerdőben és –mezőben élő elrabolt királykisasszonyok megszabadítása a három-, hat- és tizenkét fejű sárkányoktól, csodás repülése a griffmadárral az emberiség ősi álomképeit teremtik elénk.

[caption id="attachment_44465" align="alignright" width="300" caption="Fotó: Éder Vera/Budapest Bábszínház"][/caption]

A gyermekközönség számára fontos, hogy emocionálisan tudjanak kapcsolódni az előadáshoz, hogy azonosulni tudjanak Fehérlófiával, hiszen bár emberfeletti hősről van szó, ő is esendő, ő is hoz rossz döntéseket. Fontos kérdésekkel foglalkozik ez a mítosz: a barátsággal, a hűséggel, a kitartással, s ezek még egy hős számára sem mindig könnyen elérhetőek, néha küzdeni kell értük.

A mitikus környezetben minden kimondott szó varázsige, így a hangsúly a zeneiségre kerül, hiszen a mágia elsődleges nyelve a zene rezgése. A varázslat, a ráolvasás, az átkok, a kimondott szó ereje határozza meg az előadás a gyerek- és bábműfajban egyaránt először dolgozó költő, Szálinger Balázs által újragondolt nyelvi rétegét, amelyből a humor sem hiányzik. A közreműködők által élőben játszott, a szöveggel, ritmussal szervesülő, az előadásból megszülető zenét Kovács Márton jegyzi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása