Kultography

A Kultography 5 kedvenc játszótere

A Kultography 5 kedvenc játszótere

Kultography írása itt: - 2013-02-28 19:00

Városliget, Óvodások játszótere, Iskolások játszótere

A ligetről a többségnek a tó melletti, aprócska játszótér jut eszébe, pedig a Dózsa György út- Ajtósi –Dürer sarok felől indulva, a fák mögött 2 csodálatos hely rejtőzik.

Mindkét hatalmas teret kerítéssel vették körbe, a gyerekek nem szökhetnek ki, a kutyák pedig nem jöhetnek be, bátran lehet a fűben fetrengeni, piknikezni. Az ovisok területén a 3 nagy csúszdától eltekintve minden játék árnyékban van, de egy ivókút is segíti a felfrissülést, meg persze a nyáron elmaradhatatlan sarazást.

Az iskolásokat méretes mászókarendszer és drótkötélpálya várja, de nagyon. Sokszor járunk ide, de érthetetlen módon 3-4 gyereknél többel még nem találkoztunk, pedig már 5-6 évesek is élvezik az itteni játékokat.

Szükség esetére van 2 toi-toi, a játszótér használata és a környéken a parkolás ingyenes.

Városmajori játszótér

Ez az a hely, ahova már az út is kaland: a Városmajor hatalmas fái között jókat bújócskázva juthatunk el a játszótérig. Az inkább kicsiknek, 4-5 év alattiaknak való hely szép tágas, nagyjából árnyas. Rendszeres locsolással tartják pormentesen a területet, a képződő pocsolyákat pedig legalább annyira értékelik a gyerekek, mint a mászókákat.

Ivókút van, mosdó 100 méterre a színház felé. A tábla szerint 8 és 20 óra között van nyitva és 150 forint a használata, de délelőtt 10 órakor még zárva volt. Parkolási lehetőség kb. 250 méterre, 230 Ft/óra.

Károlyi-kert, V. kerület

Locsoltak, füvet nyírtak és padokat festettek, amikor legutóbb ott jártunk. Nincs mit tenni, van, ahol tényleg vigyáznak a meglévő értékekre. Igazi kis ékszerdoboz ez a park a város kellős közepén, szökőkúttal, virágágyásokkal, árnyas-romantikus körúttal, az egyik bejáratnál csöpp kávézóval. Természetesen van játszótér is, rögtön három, mindegyik inkább kisebbeknek való, félig-meddig árnyékos. Kettő bekerítve, egy pedig az ezeket összekötő területen található. A kert egyetlen szépséghibája a tipikusan magyar jelenség: Fűre lépni tilos!

Szép kis épületben ingyenesen használható mosdó van. A parkolás 400 Ft/óra a környező utcákban.

Kopaszi-gát, XI. kerület

Azt gondoltam, ezt a helyet is már mindenki ismeri, de kiderült, hogy tévedtem, pedig abszolút helye lenne a Top10-ben! Maga a játszótér ugyan nem túl nagy, egy homokozó, 2 hinta, 2 rugós hinta és 1-1 fél kalózhajó, 6 éven aluliaknak és felülieknek. Ennyi. Ráadásul még a nap is süt, kánikulában nem a legjobb választás. De az egész gát környezete, kialakítása, hangulata magával ragadó. Az egyik oldalon homokos part, a másikon hatalmas fák, a végén a vad Duna, lehet dombról hemperegni, a vízbe kavicsot hajigálni, várat építeni, pihenésként pedig beülni valamelyik nagyszerű étterembe.

Ééééés: FŰRE LÉPNI SZABAD!

Mosdó párszáz méterenként, egy rögtön a játszótérnél. Parkolási díj van, időarányosan fizetünk, de 500 Ft a maximum.

Kós Károly tér, XIX. kerület

Ha maximum 10 ponttal értékeltük volna a játszótereket, az ország Mátyás király tere  - nézzetek csak körül alaposan! -, akkor is 11 pontot érdemelne! Hatalmas, gyönyörűen gondozott park, ahol mindenki megtalálja a maga szórakozását. A park egyik sarkában kiépített sakkozóhely, a másikban hatalmas fák alatt padok várják a nyugisabb kikapcsolódás híveit, a maradék 2 sarokban azonban a zajongásé, a mozgásé, a játéké a főszerep. A kicsiket és nagyokat is egy-egy magas ráccsal körbevett labdapálya, illetve a korosztályuknak megfelelő, gazdagon felszerelt játszótér várja. A 6-8 év felettieknek készült rész napos, a picurkák viszont kellemes, árnyékos területen élvezhetik a hintákat, mászókákat.

Ha már uncsi a homokozás, akkor remek lehetőségek, kis dombok vannak biciklizésre, motorozásra, az olvasni tudó ovisoknak pedig nagy kaland a fák-bokrok között kanyargó kis úton megkeresni, elolvasni a járólapok feliratait.

Rendszeresen nyírják a füvet, locsolnak, ápolják a virágágyásokat, sőt, a hinták alatti gumipadlóról is lesöprik a gyöngykavicsot. Mosdó van, a parkolás ingyenes, a Berényi-család jelenléte azonban nem garantált.

Fotó: mamarazzaphoto.com

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása