Kultography

Varázslatos előadások, világsztárok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Varázslatos előadások, világsztárok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Kultography írása itt: - 2013-02-26 15:20

2013 Verdi és Wagner éve. A fesztiválon Verdi muzsikája - áriák, a Rigoletto ünnepi előadása az Operában, szabadtéri kóruskoncert - április 6-án egy teljes napon át szól majd. Wagner világát a húsvétkor hagyományosnak számító Parsifal-előadás mellett olyan különlegességek is megidézik, mint például a Wesendonck-dalok vonósnégyes-átirata, amely a Kodály Vonósnégyes hangversenyén csendül fel.

Fantasztikus látványt ígér a fesztivál egyik meglepetés programja, a Vörösmarty Mihály drámai költeménye alapján készülő Csongor és Tünde. Az április 7-i ősbemutatón Jankovics Marcell sugallatos animációi lélegzetelállító mozi-technikával elevenednek majd meg. A színpadképről a rendező-koreográfus Gemza Péter, az egyedi zenei válogatásról Kocsár Balázs gondoskodik.

Húsvéthoz kapcsolódóan a fesztivál második hétvégéjén több programmal is várják az érdeklődőket. Március 29-én a világhírű Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe vezényletével Johann Sebastian Bach Máté-passióját adja elő, másnap Christoph Prégardien karmesterként mutatkozik be a budapesti közönség előtt. Március 31-én Marc Minkowski vezényli saját együttesét, a Les Musiciens du Louvre-Grenoble zenekarát.

A szervezők idén először szentelnek egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek, Új generációk címmel. A koncertsorozat keretén belül látható lesz többek között a moszkvai születésű Varvara Nepomnyascsaja, a 2010-ben Junior Príma-díjjal jutalmazott Fülei Balázs zongoraművész, valamint a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Oláh Kálmán és fia koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők.

A mindig izgalmas táncprogramok sorát a legendás táncos, a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja, Carmen Cortés nyitja március 22-én, de különleges élményeket ígér Klaus Obermaier Tavaszi áldozata és a Danish Dance Theatre Love Songs című produkciója is, amelyeket most láthat először a magyar közönség.

Szintén a Tavaszi Fesztiválon tartják magyarországi bemutatóját korunk egyik legnagyobb színházi zsenije, Peter Brook Varázsfuvola-adaptációjának. A párizsi Théâtre des Bouffes du Nord „Egy varázsfuvola" című, világjáró előadása új távlatokat nyit az operajátszásban.

Rendhagyó városnézésnek is beillik a Budapest legjobb és legérdekesebb hangszereit érintő egész napos Orgonatúra programsorozat március 23-án. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesznek tematikus városnéző túrák is: ezeken Budapest olasz és zsidó épületeinek és ezen keresztül az adott kultúrát mutatják be. A fesztivál kísérőrendezvénye, a Budapesti Tavaszi Vásár március 22. és április 14. között lesz látogatható a Vörösmarty téren, ahol a kézműves házi söröktől kezdve a népművészeti és dizájn termékeken keresztül minden megtalálható lesz.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja elérhető a rendezvénysorozat hivatalos honlapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása