Kultography

Oscar: Ben Affleck filmje, Az Argo-akció lett a legjobb

Oscar: Ben Affleck filmje, Az Argo-akció lett a legjobb

Kultography írása itt: - 2013-02-25 05:58

[caption id="attachment_44073" align="alignright" width="300" caption="Fotó: Oscar.go.org"][/caption]

Ben Afflecknek valószínűleg óriási elégtétel, hogy bár a rendezők között nem jelölték, a legjobb filmnek járó díjat mégis hazavihette Az Argo-akcióért. Affleck az alkotással eddig szinte minden díjat megnyert, amit csak lehetett, így nagyon furcsa lett volna, ha az Oscarról szobor nélkül tér haza. A kategória érdekessége volt, hogy a nyertes nevét Michelle Obama jelentette be, élőben a Fehér Házból.

„Tudom, mit gondolnak most: a három legszexisebb producer" – mondta a díj átvételekor Grant Heslov, Az Argo-akció egyik producere, aki Ben Affleckkel és George Clooney-val együtt érkezett a színpadra. Affleck köszönőbeszédében elmondta: 15 évvel ezelőtt egyszer már állt azon a színpadon díjjal a kezében, és nem gondolta volna, hogy valaha az életben visszatérhet oda. Affleck megköszönte mindenkinek, aki segített neki. Feleségét, Jennier Garnert sem hagyta ki a sorból, aki tíz éve dolgozik a házasságukon, ami egyébként igen kemény munka.

A 85. Oscar-gálán egyébként számos papírforma vált valóra, azonban voltak nem várt eredmények is. Az est legnagyobb meglepetését a rendezői díj okozta, igazából senki sem számított arra, hogy Steven Spielberg vagy Kathryn Bigelow elől Ang Lee viheti haza az elismerést. Lee a díjat a Pi élete című filmért kapta. A Pi élete összesen 4 szobrot vitt el, 3-3 díjat kapott Az Argo-akció és A nyomorultak, míg a Django elszabadul, a Lincoln és a Skyfall 2-2 szoborral térhetett haza.

Az egyik előre legmegjósolhatatlanabb kategória talán a női főszereplőké volt, ennek ellenére mégis meglepetés (valójában inkább megdöbbentő), hogy a díjat Jennifer Lawrence-nek ítélte a filmakadémia.

[caption id="attachment_44074" align="alignleft" width="300" caption="Fotó: Oscar.go.org"][/caption]

Élete első Oscarját vehette át a A nyomorultakban nyújtott alakításáért Anne Hathaway, aki könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerést.
– Valóra vált – mondta, amikor átvette a szobrot. Miután megköszönte mindenkinek elmondta: bízik benne, hogy ami Fantine-nal történik A nyomorultakban, az hamarosan már csak kitalált történetek része lehet, a valóságban senkinek nem kell ennyit szenvednie.

A legjobb betétdal, animációs film, idegennyelvű film, férfi és női mellékszereplő katagória eredménye senkinek nem okozott meglepetést, mint ahogy a férfi főszereplőre is számítani lehetett.

Jennifer Lawrence-nek és Anne Hathaway-nek is ez volt a második jelölése. Daniel Day-Lewis rekordot állított fel a mostani győzelmével: ő az egyetlen színész, aki három Oscart nyert a férfi főszereplő kategóriában.

A hangvágás kategóriában két győztest is hirdettek: a szavazatok alapján a Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajsza és a Skyfall is szobrot érdemelt. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.

Az este folyamán a díjat átadók, prezenterek, előadók között volt például Jessica Chastain, Adele, Jennifer Gardner, John Travolta, Liam Neeson, Michael Dougles, Charlize Theron, Robert Downey Jr., Kristen Stewart, Richard Gere, Salma Hayek, Ben Affleck, Sandra Bullock, Jennifer Lawrance, Zoe Saldana, Christopher Plummer, Nicole Kidmann, Mark Wahlberg és Ted. Utóbbi zsidó viccekkel szórakoztatta a közönséget, és mindenképpen tudni akarta, hogy hol lesz a hollywoodi orgia a díjkosztó után. Mark Wahlberg végül kibökte: Jack Nicholson házában.

A műsorban megemlékeztek az elmúlt évtized legjobb musicaljeiről. A visszatekintésben egy-egy részletet adott elő a zenés filmekből Catherine Zeta-Jones (Chicago), Jennifer Hudson (Dreamgirls), Anne Hathaway, Hugh Jackmann, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks, Sascha Baron Cohen, Helena Bonham Carter és Russell Crowe (A nyomorultak). A gála házigazdája Seth Macfarlene volt.

A nyertesek listája:

A legjobb film: Az Argo-akció

A legjobb rendező: Ang Lee - Pi élete

A legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis – Lincoln

A legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence - Napos oldal

A legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz – Django elszabadul

A legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway - A nyomorultak

A legjobb animációs film: Merida, a bátor

A legjobb operatőr: Claudio Miranda - Pi élete

A legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugar Man - Malik Bendjelleoul, Simon Chinn

A legjobb dokumentum-rövidfilm: Inocente

A legjobb vágás: Az Argo-akció - William Goldenberg

A legjobb idegennyelvű film: Michael Hanake - Szerelem

A legjobb smink: A nyomorultak

A legjobb filmzene: Pi élete – Mychael Danna

A legjobb filmbetétdal: Skyfall – Adele, Paul Epworth

A legjobb animációs rövidfilm: Paperman

A legjobb rövidfilm: Curfew – Shawn Christensen

A legjobb hangvágás:  Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajsza - Paul N.J. Ottosson Skyfall - Per Hallberg, Karen M. Baker

A legjobb hangkeverés: A nyomorultak - Andy Nelson, Mark Paterson, Simon Hayes

A legjobb vizuális effektus: Pi élete

A legjobb adapatált forgatókönyv: Az Argo-akció: Chris Terrio

A legjobb eredeti forgatókönyv: Django elszabadul – Quentin Tarantino

A legjobb jelmez: Jacqueline Durran - Anna Karenina

A legjobb látványterv: LincolnRick Carter, Jim Erickson

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása