Kultography

Főúri pihenés Budapesttől egy órányira

Főúri pihenés Budapesttől egy órányira

Kultography írása itt: - 2013-02-25 19:20

[caption id="attachment_43678" align="alignright" width="300" caption="Fotó: Lajti Balázs"][/caption]

Aktív kikapcsolódás vagy csak lustálkodós pihenéssel, wellnesszel töltött hétvége, pár nap? Teljesen mindegy, hogy melyikre vágytok, Alsópetényben mindegyikre lehetőségetek van.

A faluban több szálláslehetőség adott: a kastély területén két épületben lehet szobát bérelni, illetve innen öt percnyi sétára két vendégház is várja a látogatókat. Ez utóbbiak gyönyörűen berendezett, modern eszközökkel felszerelt, falusi hangulatú házak.

A tökéletes pihenést nem csupán a kastély nyújtotta idilli környezet és a barátságos falu adja, hanem az is, hogy például a Vodafone-nak itt szinte egyáltalán nincs térereje, így az első küzdelmek után az ember feladja, hogy az „égi jelre" várjon és csak a kikapcsolódásra fókuszál. Wifi azonban van a kastélyban, így a világhálótól, ha nagyon nem bírjátok ki, nem kell elszakadnotok.

Ha aktív programra vágytok és bebarangolnátok a falut, akkor ezt egy mobilalkalmazásos túra keretében is megtehetitek. Akinek okostelefonja van, arra töltheti le a játékos idegenvezetést nyújtó programot, amely kvízkérdésekkel vezeti végig a turistát a falun. Annak sem kell elkeserednie, aki nem rendelkezik ilyen kütyüvel, mert helyben bérelhetőek tabletek, amelyeken ez a program szintén rajta van. A játékos út a faluközponttól indul, elvisz többek között a templomhoz, amelynek érdekessége, hogy a torony az nem az épületen, hanem mellette áll, illetve a Werbőczy emlékhelyhez is, amely annak állít emléket, hogy Werbőczy István Alsópetényben írta meg a Hármaskönyvet. A séta körülbelül 1-3 óra hosszú.

A túrázni  vágyók számára is tökéletes pont lehet Alsópetény: a Kéktúra útvonal keresztülvezet a falun.

A fent említett lehetőségek mellett a kastélyban is számos különleges, kulturális programmal várják az érdeklődőket. Pünkösd idején például zenei napokat tartanak, június 29-re pedig Kalapos pikniket szerveznek, amelyen minden a kalapról szól majd. Így például biztos, hogy szerepet kapnak a rendezvényen a kalapos gombák, de a kalap kiállítás sem maradhat el. Ősszel Jane Austin bált tartanak a kastélyban.

Az épület és a birtok a 19. században lett a Prónay családé, jelenleg azonban már csak a nevét viseli, mostani tulajdonosa nem a család tagja. Ő 2009-ben vásárolta meg a kastélyt, amely akkor már nem az eredeti volt. A II. világháborút követően az eredeti birtokosaik elvesztették a kastélyegyüttest, és ezzel elkezdődött az épületek pusztulása. Évtizedeken keresztül nem reprezentatív rezidenciaként használták, hanem haszon épületként, így egykori berendezésük elpusztult vagy szétszóródott.

Az új tulajodonos célul tűzte ki, hogy a kastély az eredeti értékeivel összhangban álló, modern hasznosítási formát kapjon. A felújításhoz hosszas kutatásokat végzett, a berendezéseket pedig különféle hagyatékokból, internetes aukciókon vásárolta meg, a hely hangulatának megfelelően.

[caption id="attachment_43685" align="aligncenter" width="650" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre! (Fotók: Lajti Balázs)"][/caption]

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása