Kultography

Oscar - rekordok, amelyek megdőlhetnek ma éjjel

Oscar - rekordok, amelyek megdőlhetnek ma éjjel

Kultography írása itt: - 2013-02-24 17:00

Emmanuelle Riva a Szerelem című, Michael Haneke-filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a legjobb női főszereplőnek jelölést. Amennyiben megkapja az elismerést, úgy ő lesz a legidősebb díjazott is. De nem csak Riva döntött rekordot a korával, hanem Quvenzhane Wallis is, aki ugyanebben a kategóriában a legfiatalabb jelölt lett. Wallis a Messzi dél vadjai című film 9 éves főszereplője.

A Guiness World Record weboldala szerint az Oscar történetében a legtöbb jelölt család, a Newmanéké, akik összesen 87 alkalommal izgulhatták végig a gálát esélyesként. Alfred Newman, a fiai, David és Thomas, testvérei, Lionel és Emil, valamint az unokaöccse, Randy is hozzájárult ahhoz, hogy ezt a mennyiséget összegyűjtsék. A család a zeneszerzők kategóriájában termeli a jelöléseket.  Idén Thomas az, aki gyarapította a számot, ő felelős a legutolsó Bond-film, a Skyfall zenéjéért. Thomasnak ez lenne az első Oscarja, a családnak azonban a tizenharmadik. Így már csak két díjjal maradnának el Douglas és Norma Shearertől. A testvéreknek összesen 15 szobruk van.

A Coppola család is szépen gyűjtögeti a jelöléseket és az arany szobrokat. Coppoláéknak is megvan az esélyük rá, hogy újabb elismerést gyűjtsenek be ma éjszaka: Francis Ford Coppola fia, Roman, társíróként a legjobb eredeti forgatókönyv kategória jelöltje.

A Lincolnnak 12 jelöléssel várja a 85. Oscar-gálát, ha sikerül minden kategóriában díjra váltania a jelölését (amit azért kétlünk), akkor átveszi a vezetést a legtöbb elismerést elnyert művek körében. Az eddig legtöbb szobor, amit egy-egy film elvitt a 11 volt, ennyivel dicsekedhet a Ben-Hur, a Titanic és a A Gyűrűk Ura – A király visszatér.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása