Kultography

Román film kapta a kritikusok FIPRESCI-díját a Berlinalén

Román film kapta a kritikusok FIPRESCI-díját a Berlinalén

Kultography írása itt: - 2013-02-16 07:30

[caption id="attachment_43183" align="alignright" width="300" caption="Forrás: Berlinale"][/caption]

A szervezet a legjobb filmnek járó Arany Medvéért vetélkedő 19 alkotás közül választotta ki a román filmet, amely azon kevés versenyfilm között van, amelyek kritikai sikert arattak az idei Berlinalén. A dokumentarista jellegű alkotás a román felső osztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről ad látleletet. A történet középpontjában egy gazdag asszony áll, aki minden eszközt, mindenekelőtt a megvesztegetést bevetve próbálja megmenteni a börtöntől fiát, aki gyorshajtással halálos balesetet okozott.

A kritikusok gyengének ítélték meg az idei felhozatalt, több versenyfilmet kifejezetten rossznak neveztek. A mezőnyből a román munka mellett leginkább Gloria című chilei film és az iráni Parde (Zárt függöny) emelkedik ki.

A sok gyenge film mellett számos erős női alakítás jellemzi a 2013-as Berlinale nagyjátékfilmes mezőnyét. A kritikusok dicsérték többek között Juliette Binoche-t a Camille Claudel 1915 című francia filmben nyújtott alakításáért, Nina Hosst, a Gold című német western főszereplőjét és Melanie Lenzet, az osztrák Paradies: Hoffnung (Édenkert: remény) 13 éves főszereplőjét.

A filmkritikusok szövetsége pénteken a Panorama, és a Forum nevű szekciókban szereplő alkotások közül is díjazott egyet-egyet. Előbbi programban az Inch'allah című kanadai-francia koprodukciót, utóbbiban a 20. század egyik legjelentősebb brazil képzőművészéről, Hélio Oiticicáról szóló, és a művész nevét viselő brazil filmet tüntették ki.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása