Idén februárban az Erzsébet téren egy olyan interaktív esemény kerül megrendezésre, amely túllépve a hagyományos gasztronómiai fesztiválokon lehetőséget nyújt a látogatók számára megismerni, megkóstolni és elkészíteni nemcsak a tradicionális magyar halételeket, hanem az ázsiai konyha legismertebb fogásait. A három meghívott vendégország, Thaiföld, Vietnám és Japán képviseletével elérhető közelségbe kerül az országok színes kultúrája és gasztronómiai különlegességeik.
Az első Budapesti Halfesztivál nem egy hagyományos halászléfesztivál lesz, itt a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára legjobb elfoglaltságot, ahol minden megérinthető, érezhető és ízlelhető is lesz.
A hal ételek és halászlék mellett gazdag pálinka és bor kínálatból válogathatnak majd az érdeklődők. Lesznek bemutatók, kóstolók, sőt vasárnap celebjeink is megmutatják szakács tudományukat. A magyar és ázsiai folklór programok mellett koncertek is színesítik a programot. A hétvége folyamán fellép Harcsa Veronika, a GasztroJazz és a GasztroClassic együttes, míg a szombat este az utcazenészektől lesz hangos. A fesztivál keretén belül kiderül az is ki nyeri meg a Miss Duna Nemzetközi Szépségverseny magyarországi döntőjét.
A rendezvény célja a szórakoztatás mellett, a halkultúra erősítése a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás mára egyre csökkenő tendenciát mutat, évi halfogyasztásunk átlagosan 4 kg/év/fő, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. Valamint a szervezők szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és hogy milyen fontos a vizeink tisztaságának védelme.
Kommentek