Kultography

Szalagot a testedért

Szalagot a testedért

Bender Krisztina írása itt: - 2012-11-26 09:30

A téma már más írót is inspirált – a szegénysorból a testét áruba bocsátva kitörő lány története, aki nem lát más utat, hogy megszerezze, amit akar, mindig fájdalmas és elgondolkoztató. Donoghue mégis számos sajátos, egyedi vonást ad a könyvnek, emellett pedig olyan kérdéseket vet fel, mint meg lehet-e szabadulni a régmúlttól, vagy az tényleg mindig utolér minket, és egyáltalán… miért is kell elbukni?

A történet a tizennégy éves Mary Saunders nyomába szegődik. A 18. századi londoni szegények élete nem elég számára, sokkal fényűzőbb, gazdagabb világra vágyik. Első alaklommal ez egy vörös szalagban testesül meg, de mindennek ára van: ezúttal ez az ár az ő teste.

Innen egyenes út vezet a prostituáltak világába, ahol a színes, csillogónak tűnő ruhái egyre csak gyűlnek, ám nem élvezheti őket sokáig, menekülnie kell. Falun talál menedéket, és szolgálólányként tölti napjait. Ám a nyugodt, szerény, tiszta életmódnál vonzóbb számára a gazdagság, pompa vagy annak akár szerényebb változata, és ez a vonzalom erősebb lesz minden észnél, érvnél és észérvnél.

Emma Donoghue realisztikusan, már-már naturalisztikusan ábrázoló könyve könyörtelen utazásra visz minket egy lélek hol sötét, hol világos világába. Egy külső világban, ahol az erőszak a mindennapos, ahol az emberi értékek valami fejetetején álló, furcsa képződmények, hol tanuljon egy fiatal lány erkölcsöt, ha az utcára kerül? De tényleg tanulnia kellene? Nincs meg benne egy alapvető emberi értékrend, mely a becsületet, az életet előrébb valónak tartja a cicomás ruhadaraboknál? Pedig kellene. Mary-ből azonban hiányzik, pedig küzd. Küzd benne a normális élet, a becsület, egy eddig meg nem talált érzés és az őt örökké hajtó, szegénység elől történő menekülés, ám úgy tűnik, az egyik mindig győz a másikon…

Felkavaró, jól megírt, szomorú olvasmány, a főhősnő(lány) keserű gondolataival karöltve, döbbenetes végkifejlettel és nyomasztó érzésekkel.

A kötet az Irish Times Ír Irodalmi Díjának döntőse, a Barnes & Noble felfedezettje, a The New York Times magazin szerint pedig „Az év kiemelkedő könyve”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása