A kávé eredete már a mítoszok és legendák ködébe vész. A legvalószínűbb, hogy már i.e. 300 körül felfedezték frissítő hatását az antik Arábiában. Egy pásztorfiú legeltette a kecskéit, mikor észrevette, hogy ha azok egy bokor piros bogyóit esznek, nyugtalanná válnak. Egy biztos: a "qahwe", "kahwe" bizonyíthatóan arab szavak, sőt a törökök is a "kahwe" szót vették át és terjesztették el az oszmán birodalomban. A kávéital elterjedése összefügg az iszlám terjedésével. 1554-ben nyílt meg II. Szulejmán alatt az első kávéház. 1650 után Európában is egyre több kávéház nyílt és lett a férfiak kedvelt találkozóhelye.
A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Az Arabica a legelterjedtebb kávéfajta a világon. Koffeintartalma közel harmada a Robusztának, így tehát erősebb íz, finomabb aroma és intenzívebb illatanyagok jellemzik. A Robusta kellemesebb, „testes” ízű a termésben lévő aromaanyag hatására. Hogy melyik fajta mégis a finomabb? Ezt csak akkor tudjuk megválaszolni, ha többfélét is kipróbálunk. Ma már a kávézók többféle arányban kevert kávékülönlegességeket kínálnak.
Az eszpresszó erős, sötét, koncentrált kávé, neve gyors, egyadagos elkészítésre utal. Ez az eszpresszó kerül bele a caffé latte-ba is, majd felöntik kétharmadnyi tejjel, és tejhabbal díszítik. A Café au lait, vagyis a francia tejeskávé alapja is a sűrű kávé, és ugyanennyi gőzölt tejjel teszik teljessé. A macchiato megjelölt kávét jelent, ami arra utal, hogy az eszpresszó alapra kevés habosított tejet öntenek. A cappuccino csak annyiba különbözik a cafe au lait-től, hogy ennek tetejére tejhab kerül. Édesszájúaknak itt a bécsi kávé: erős eszpresszó sok sok tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel. Hogy az alkoholos változat se maradjon ki, nézzük az ír kávét, amely szinte már inkább koktélnak számít: a kávé ír whiskey-vel, és cukorral, tetején sűrű tejszínnel. Természetesen, ennél sokkal többféle választható a Kávéházakban. De hol is kóstolgassunk? Talán az alábbi összeállítással segíthetünk a döntésben.
Ahol a kulturális programok, cukrász remekek és a kávé találkozik. Ide betérni már maga az édes bűnbeesés. Ne felejtsük, kávét szeretnénk kóstolni. Végignézve az itallap idevonatkozó sorain, keményen gondolkodhatunk, mit igyunk. Alkoholmentes, vagy alkoholos? Különleges, vagy maradjunk az alapoknál? A Kávéház hangulata is vendégmarasztaló, nem csak a kínálat. Ha nem tudunk betelni a kávéval, maradhatunk vacsorára is… A honlapon például a könyvbemutatók, vagy éppen kiállítások miatt is érdemes körbenézni.
Babylon Café-Budapest
Valahol Keleten ilyen kis kávéházakban isszák a kávét és szívják a vízipipát a férfiak. A színes, izgalmas belsőtér csalogat, és ösztönösen Aladdint keresem az arab mesevilágból. Ez a hely önmagában is jókedvre derít, érdemes kipróbálni, és megkóstolni az arab kávét.
Angolos stílusú, fiatalos, bohókás hely, hasonló jellemű embereknek. Aki ide komolysággal lép be, hamar feloldódik a múltat idéző falak között. A plafonon újságlapok, a falakon képek fakeretben összevissza, mindez meghitt fények mellett. Mikor hideg van kint, különösen megéri itt felmelegedni
New York Café-Budapest
Mikor először tettem be ide a lábam, nem hittem a szememnek. Oké, hogy kívül is tetszetős az épület, mindennap látom a villamosról, és el nem mulasztanám megnézni több ezredjére sem, na de belül… Ezt a Kávéházat igazán különleges eseményekre ajánlom. Egy kávé ezen az exkluzív helyen minket is hercegkisasszonnyá varázsol. Vagy herceggé. Fizetésnél a számlát csak diszkréten illik megnézni, borsos ára van a kíváncsiskodásnak, és hát annyira szép ez az épület, csodáljuk azt. Erre a kávéra, ami történetesen egy melange volt, még sokáig fogok emlékezni.
A Szamos kitesz magáért, ez vitathatatlan. Forgalmas helyre, és pompás épületbe rakta a kávéházát, és forrt össze a Royal Kávéházzal. Ezen a helyen még fellelhető a régi pesti kávéházi élet. Míg kortyolgatjuk a forró nedűt, és szemezünk a cukrászati gyönyörűségekkel, valahol egy zongorista halkan játszik. A másik asztalnál egy úr régimódi újságtartót tart a kezében és elmélyülten olvas. Tényleg csak a keménykalap és a szivarfüst hiányzik. Pótoltam egy kapucínerrel. Igen, nem összekeverendő a kapucsínóval (az itallapon előnyben részesítik a magyarosított elnevezéseket)! Ebben tejszínhab volt, kérem alássan.
http://www.szamosmarcipan.hu/hu/shops/view/15/Royal+K%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z
Millennium Kávéház – Szeged
Szeged belvárosába végigmenni úgy, hogy ne találjunk kávézót, lehetetlen. Azonban van egy hely, ahol pezseg az élet. A századfordulós ihletésű berendezés alapból megadja a hangulatot a különböző rendezvényeknek, koncerteknek. Nem hiába ez a kávéház az egyik legfelkapottabb egyetemista találkozó hely. A zenéhez, ne felejtsük, dukál a kávé. A macchiato-t talán itt csinálják a legjobban.
http://www.millenniumikavehaz.hu
Café Mozart – Győr
Számtalanszor vonzott magához ez a hely. Barokkos berendezésével, kecsességével, Mozart zenéjével mindig meggyőz, ha Győrben járok. A rengeteg kávékülönlegesség eléggé megnehezíti a választást, de a helyben készített sütemények azért kiengesztelnek. Mozartot nem ismerni kell, hanem hallgatni. A Cafe Mozartról sem az ódákat kell meghallgatni, hanem el kell menni megismerni.
http://www.facebook.com/cafemozartgyor?ref=ts&fref=ts&rf=171010516290430
Negra Kávézó – Esztergom
Ez az a kávézó, ahol a név hűen tükrözi a kávézó mibenlétét. Modern, feketés berendezés, meghitt fények, kedves kiszolgálás. Este. Nappal is a fekete dominál, a világosabb fával, de akkor is olyan… negrás. Fiatalok szívesen ülnek be egy kávéra, beszélgetni.
http://www.facebook.com/pages/Negra-K%C3%A1v%C3%A9z%C3%B3/174803849220796
Bodoky Kávéműhely – Gyula
Mint a neve is mutatja, ez nem kávéház. Mégis ottjártamkor leragadtam. Közvetlen a folyó hídjánál van egy kis „gombaházban”, pár székkel, asztallal. Meg kell hagyni, van választék. És tudják is, mi a kávé igazi titka. Nem csak a pörkölés, hanem az az öröm, ami a szemekben csillog az első korty után.
http://www.facebook.com/bodoky.kavemuhely?ref=ts&fref=ts
Karolina Kávéház és koktélbár – Balatonfüred
Angolos stílusú, kedves, és mindig zsúfolásig telt kávéház. Pár lépésről már a balatoni nádas és a kikötő moraját hozza felénk a szél. A kávéhoz itt kihagyhatatlan az elképesztően finom, Karolina nagymama receptjei szerinti készült sütemények megkóstolása. A családi vállalkozás virágzik, szolgáltatásaik bővülnek. Ha arra járok, ki nem hagynék itt egy csésze kávét.
+1 Café Frei
Nagy könyvmoly vagyok. Szeretem a könyveket böngészni, bármilyen fárasztó is. Sőt, megszagolom a lapjait is, hátha így könnyebb dönteni melyiket olvassam. Amikor megjelentek az első Café Frei-ek a könyvesboltok közepén, megkönnyebbültem. Le lehet ülni, kávéval a kezemben, ami a második szenvedélyem, és olvasgatni. És milyen kávék! A világ minden tájáról, frissen őrölt, főzött illatos feketéket, barnákat, amelyek maguk mesélik el a történetüket. Na persze a Cafe Frei kiadványai is segítenek ebben. És hogy melyiket ajánlom? Az összeset!
Kommentek