Kultography

A világ legegészségesebb itala: a tea

A világ legegészségesebb itala: a tea

Gulyás Ildikó írása itt: - 2012-10-30 10:40

A tea már ősidők óta összefonódott az egészséggel, a gyógyítással. Az értékes növény elterjedésével hamar kialakultak az országokra jellemző teázási szokások, az e köré épült kultúrák. A cserjék szüretelését fajtától függően más és más érési időpontokban végzik, és vetik feldolgozás alá, így többféle teát kapunk. A tea az antioxidánsok csoportjába tartozik, emellett jelentős, hosszan tartó élénkítő hatása is van.

A fehér tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst, illetve kiemelkedően rákmegelőző hatású is. Aki ezt gyakrabban fogyasztja, megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket, mivel vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatású. A sárga tea (oolang) részben oxidált teafajta, amelynek az előállítása során nincs fermentáció. Természetes segítség a fogyókúrában, hiszen hatékony zsírégető, megőrzi fogaink épségét. A most igen divatos zöld tea mindamellett, hogy különleges aromájú, anyagcsere serkentő, és a diéták kellemes és hasznos kiegészítője. A vörös tea (rooibos) bőséges ásványi anyag forrásként szolgál. Ezen kívül görcsoldó és baktériumölő hatású, valamint teljesen koffeinmentes. A fekete tea talán a legelterjedtebb fajta. Vérkeringés serkentő, anyagcsere élénkítő, antioxidáns, és még számos élettani hatása van. Megemlítendő még a gyümölcsteák, a gyógyteák, és a virágzó teák. Ez utóbbi a teagumó, ami a forrázás után a kannában, vagy pohárban bontja ki szirmait, és többször is felhasználható.

A teát szokás inni citrommal, cukorral, tejjel, mézzel, lekvárral, ki hogyan szereti. Fontos azonban tudni, hogy minden fajtának megvan a külön elkészítési előírása. Tudni kell, melyiket hány fokos vízzel forrázzuk, és meddig hagyjuk állni, hogy a pozitív hatóanyagai kioldódjanak, és az íz is tökéletes legyen. Ha tehetjük, a filteres teák helyett a szálas teákat részesítsük előnyben.

 

Íródeák kávé és teaház - Veszprém

A teaház a veszprémi Megyei Könyvtár épületében található. A világ minden tájáról, körülbelül 100 féle tea található meg az Íródeák kínálatában. Az ódon falak közötti meghitt, kis helységek kedvenc találkozóhelye a fiataloknak. Időszakosan grafikai-, fotó- és festménykiállítások is megtekinthetők egy egy jóleső tea mellett. Az Udvaron művészeti rendezvényeknek adnak helyet.

További információ: www.sedinfo.hu/irodeak

 

1000tea - Budapest

Aki a komolyabb hangvételt szereti, nézzen be a teázóba. Itt a különleges, tradicionális teákat lehet élvezni, távol-keleti zenével, kultúrával. A Teaház nem szeánszként kínálja a teafogyasztást, hanem azt tudja, hogyan lesz abból a lehető legfinomabb forrázat. A hatalmas választékból a kínai oolong tea főzete nyerte el a tetszésünket. Aki otthon is élvezni szeretné az ízeket, vásárolhat is.

További információ: www.1000tea.hu

 

Mandala Teaház – Győr

A Mandala Teaház spirituális alapokra épít. Az aromák, az ízek, illatok, a belső harmóniát segítik elő a tea élvezetén keresztül. Itt mindenki megtalálja a neki való teát, még ha nepálit, vagy indiait szeretne inni. A fekete, fehér, vörös, zöld és gyógyteák mellett megtalálhatóak itt gyümölcs, ayurvéda és wellness teák is. A teázó koncerteknek is helyet ad, illetve megvásárolhatóak a teák, és minden kellék, ami a teázást már szertartássá emeli.

További információ: www.mandalateahaz.hu

 

Első Pesti Teaház - Budapest

A Belvárosban, a Nyugati pályaudvar közelében található ez a kicsi, kedves teázó, ami 1995 óta hirdeti, hogy a tea a legegészségesebb ital. Tartanak is belőle 170 félét. Belépve, mintha megállna az idő, a teleaggatott pult, a padlótól a plafonig telerakott polcok, teásdobozok, mintha a régi, romantikus Angliába röpítenének. A teát nem mérik drágán, a patika mérlegen, a barátságos kiszolgálás pedig vendégmarasztaló.

További információ: www.elso-pesti-teahaz.hu

 

Castello Teaház – Sárvár

A barátságos Teaház csaknem 90 féle teát kínál. Aki nem csak teára vágyik, hanem egy kis édességre is, az rengeteg süteményből, vagy éppen fagylaltból is válogathat. A tél felé közeledve, mi a Táncoló hópehely névre hallgató fekete teát választottuk. A kókusszal, fahéj-, mandula-, vanília-, és almadarabokkal ízesített italt bátran ajánljuk mindenkinek.

További információ: www.castelloteahaz.ysolutions.hu

 

Zöld Teknős Barlangja Teaház - Budapest

A Zöld Teknős Barlangja Európa legnagyobb és legszebb teaháza. A Dél-Amerikai hangulatot árasztó helység elrepít minket a távoli hegyvidékre, az indiánok, az inkák világába. Külön termek bérelhetőek nagyobb társasági összejövetelek alkalmára, és akár vízipipázhatunk is.

További információ: www.zoldteknosbarlangja.hu

 

Zöld Teaház – Balatonfüred

A csodálatos Balaton-felvidék festői szépségű falujában, Balatonfüreden, nyugodt, meghitt hangulatú Teaház várja a vendégeket. Egyedi környezet, egyedi berendezés, egyedi hangulat. A rebarbarás, bergamottal ízesített zöld teát kiemelten ajánljuk megkóstolásra.

További információ: www.zoldteahaz.com

 

Darjeeling Indiai Teaház - Budapest

Aki ide belép, Indiában érezheti magát. Misztikus, színes, pezsgő, mégis megnyugtató hangulat. Ülőpárnákon, baldachinos szeparékban, alacsony asztalkák mellett választhatunk az óriási teakínálatból. Aki nem teakedvelő, annak a hely kávékülönlegességeit ajánljuk.

További információ: www.facebook.com/indiaiteahaz.darjeeling

 

Babzsák Teaház – Szeged

A pár hete nyílt igényes teaház a Belváros közelében, a nevéhez hűen babzsákos beülőkkel várja a teaimádókat. Stílusos zene növeli a hangulatot, vagy segít a lazításban. Különböző programokkal is kedveskednek, például hastánc, salsa party, hangfürdő.

További információ: www.babzsakcafe.hu

 

Sövény Aladár Teaház - Budapest

Az Andrássy úton , az Aranymúzeum épületében található különleges Teaház, egy elvarázsolt mesevilágot tár elénk. Egzotikus növények, távol-keleti hangulat és szoborkert teszi teljessé a teázás örömét. Öt terem közül választhatunk: Orhidea, Gyűjtői sarok, Wunderkammer, mindegyik nevéhez hűen berendezve. A teák délkeleti különlegességek, ritkaságok, amelyeket helyben nem csak fogyasztani, hanem megvásárolni is lehet.

További információ: www.aranymuzeum.com/the-tea-house

 

"Ha lelked fázik
Tested is melegre vágyik...
Magányos vacogásod egy pohár teába zárod.
Érzed ha fúj a szél.
Morog az idő, majd csendben megáll.
Sóhajod a múlt mélyébe száll.
S ha az ébredő jelen hozzád ér.
Fájdalmad jégvermén olvad a tél..."

Zed Koby

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása