Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök. Sokáig csupán sütve fogyasztották, mára azonban mindez megváltozott és a sütőtökleves, a sütőtökös pite vagy épp a sütőtökös pogácsa is gyakori vendég az éttermek menüsorán és az otthonokban is. Ennek egyik oka, hogy manapság már hazánkban is egyre népszerűbb az angolszász eredetű Halloween, amikor a gyerekek töklámpást, a felnőttek pedig tökös finomságokat készítenek. A másik ok, ami előtérbe helyezte ezt a remek zöldséget, a Harry Potter-sorozat volt, ugyanis az étkezések során sütőtöklét szolgáltak fel a leendő varázslóknak és boszorkáknak szomjuk csillapítására.
A varázslatos zöldség azonban rendkívül egészséges is. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Magas vitamin tartalmának köszönhetően alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen javasolt megfázás, meghűlés esetén fogyasztani. A gyulladásos megbetegedések mellett serkenti az emésztést és szebbé teszi bőrünket is. Alacsony kalóriatartalma révén pedig diétázók is fogyaszthatják.
Bár rengeteg formában és ízesítésben tálalják manapság a sütőtököt, véleményünk szerint, ez a három talán a legfinomabb elkészítési mód.
Tejszínes sütőtökkrém leves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 közepes szem burgonya
olívaolaj
1 ek. méz
2,5 dl tejszín
gyömbér, szerecsendió, fehérbors, chili paprika
pirított tökmag a tálaláshoz
Elkészítés:
A sütőtököt félbe vágjuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lefedjük alufóliával és a sütőben 180 fokon megsütjük. Ha már puha a tök, fólia nélkül pár percet pirítsuk a tetejét. A sütőtököt kikanalazzuk a héjából.
A hagymát apróra vágjuk és pár kanálnyi olivaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a mézet. Akkor jó, ha a hagyma kicsit karamellizálódik a méz hatására. Hozzáadjuk a sütőtököt, a kockára vágott krumplit és a fűszereket ízlés szerint. Vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd lassú tűzön gyakran kevergetve megfőzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és lassan felfőzzük.
Tálaláskor pirított tökmaggal megszórjuk, és akár párcsepp extra szűz olívaolajat is csepegtethetünk rá.
Rántott sütőtök
Hozzávalók:
egy nagyobb orange sütőtök
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz
porcukor
olaj
Elkészítése:
A rántott sütőtök készítése nagyon gyors és egyszerű. Fontos, hogy orange sütőtököt, vagyis kanadai, hosszúkás, körte alakú sütőtököt használjunk. A tököt meghámozzuk egy éles késsel, de óvatosan, mert nagyon kemény a héja. Ezután a hosszúkás részét, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Amikor elérjük a magházat félbe vágjuk a tököt, a magot kikaparjuk, és ismét ujjnyi vastag szeleteket vágunk a tökből, csak ezúttal már félhold alakú szeleteket kapunk.
A szokásos módon panírozzuk a tökszeleteket, lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. (Nem sózzuk!) Bő olajban kisütjük. Még melegen porcukrot szitálunk rá.
Sütőtökös túrógombóc
Hozzávalók:
25 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg sült sütőtökpüré
15 dkg búzadara
5 dkg porcukor
egy csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
3 tojás
5 dkg darált dió vagy mogyoró
fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, vaníliás cukorral megszórjuk, alufóliával lefedjük, 180 fokon készre sütjük. A héjból kikaparjuk a sütőtök húsát, hűlni hagyjuk.
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a kihűlt sütőtököt, a tojásokat, a porcukrot, a búzadarát, sütőport és egy kis fahéjt. A masszából gombócokat formálunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Akkor jó, ha a gombócok megdagadtak és feljöttek a víz felszínére (kb: 10-15 perc).
A megfőtt gombócokat a darált dióban vagy mogyoróban megforgatjuk. Tálalásnál egy kis cukros tejföllel díszíthetjük, de ez utóbbi elhagyható.
Kommentek