Kultography

Rántva, sütve, főzve, a sütőtökből sosem elég

Rántva, sütve, főzve, a sütőtökből sosem elég

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-10-25 08:50

Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök. Sokáig csupán sütve fogyasztották, mára azonban mindez megváltozott és a sütőtökleves, a sütőtökös pite vagy épp a sütőtökös pogácsa is gyakori vendég az éttermek menüsorán és az otthonokban is. Ennek egyik oka, hogy manapság már hazánkban is egyre népszerűbb az angolszász eredetű Halloween, amikor a gyerekek töklámpást, a felnőttek pedig tökös finomságokat készítenek. A másik ok, ami előtérbe helyezte ezt a remek zöldséget, a Harry Potter-sorozat volt, ugyanis az étkezések során sütőtöklét szolgáltak fel a leendő varázslóknak és boszorkáknak szomjuk csillapítására.

A varázslatos zöldség azonban rendkívül egészséges is. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Magas vitamin tartalmának köszönhetően alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen javasolt megfázás, meghűlés esetén fogyasztani. A gyulladásos megbetegedések mellett serkenti az emésztést és szebbé teszi bőrünket is. Alacsony kalóriatartalma révén pedig diétázók is fogyaszthatják.

Bár rengeteg formában és ízesítésben tálalják manapság a sütőtököt, véleményünk szerint, ez a három talán a legfinomabb elkészítési mód.

 

Tejszínes sütőtökkrém leves

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

1 fej vöröshagyma

1 közepes szem burgonya

olívaolaj

1 ek. méz

2,5 dl tejszín

gyömbér, szerecsendió, fehérbors, chili paprika

pirított tökmag a tálaláshoz

Elkészítés:

A sütőtököt félbe vágjuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lefedjük alufóliával és a sütőben 180 fokon megsütjük. Ha már puha a tök, fólia nélkül pár percet pirítsuk a tetejét. A sütőtököt kikanalazzuk a héjából.

A hagymát apróra vágjuk és pár kanálnyi olivaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a mézet. Akkor jó, ha a hagyma kicsit karamellizálódik a méz hatására. Hozzáadjuk a sütőtököt, a kockára vágott krumplit és a fűszereket ízlés szerint. Vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd lassú tűzön gyakran kevergetve megfőzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és lassan felfőzzük.

Tálaláskor pirított tökmaggal megszórjuk, és akár párcsepp extra szűz olívaolajat is csepegtethetünk rá.

 

Rántott sütőtök

Hozzávalók:

egy nagyobb orange sütőtök

liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz

porcukor

olaj

Elkészítése:

A rántott sütőtök készítése nagyon gyors és egyszerű. Fontos, hogy orange sütőtököt, vagyis kanadai, hosszúkás, körte alakú sütőtököt használjunk. A tököt meghámozzuk egy éles késsel, de óvatosan, mert nagyon kemény a héja. Ezután a hosszúkás részét, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Amikor elérjük a magházat félbe vágjuk a tököt, a magot kikaparjuk, és ismét ujjnyi vastag szeleteket vágunk a tökből, csak ezúttal már félhold alakú szeleteket kapunk.

A szokásos módon panírozzuk a tökszeleteket, lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. (Nem sózzuk!) Bő olajban kisütjük. Még melegen porcukrot szitálunk rá.

 

Sütőtökös túrógombóc

Hozzávalók:

25 dkg félzsíros tehéntúró

25 dkg sült sütőtökpüré

15 dkg búzadara

5 dkg porcukor

egy csomag vaníliás cukor

fél csomag sütőpor

3 tojás

5 dkg darált dió vagy mogyoró

fahéj

Elkészítés:

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, vaníliás cukorral megszórjuk, alufóliával lefedjük, 180 fokon készre sütjük. A héjból kikaparjuk a sütőtök húsát, hűlni hagyjuk.

A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a kihűlt sütőtököt, a tojásokat, a porcukrot, a búzadarát, sütőport és egy kis fahéjt. A masszából gombócokat formálunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Akkor jó, ha a gombócok megdagadtak és feljöttek a víz felszínére (kb:  10-15 perc).

A megfőtt gombócokat a darált dióban vagy mogyoróban megforgatjuk. Tálalásnál egy kis cukros tejföllel díszíthetjük, de ez utóbbi elhagyható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása