Kultography

A civilizált világ és mi, tonhalak

A civilizált világ és mi, tonhalak

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2012-10-10 10:00

A mexikói író a kortárs spanyol nyelvű irodalom egyik legolvasottabbja napjainkban, elsősorban színpadra írt műveinek köszönhetően. Az Én, én, én című regénye 2010-ben jelent meg és szinte egyből világsiker lett, két évvel később pedig a magyar olvasók is megtudhatják, miért.

A történet egy kislány életét meséli el naplóregény formájában, vagyis az ő szemszögéből. Kicsi gyermekként nagynénjéhez kerül, aki egy tonhalfeldolgozó vállalatot megörökölve érkezik a mexikói városkába. A cselekmény során a kislányból, Karenből felnőtt nő válik, és innovatív ötleteinek köszönhetően dúsgazdag üzletasszony is. Ettől persze nem lenne ez a könyv több, mint más, fiktív sikertörténeteket leíró művek, de van itt egy jelentős különbség. Karen autista. Haját mindig teljesen leborotválja, ha ideges, akkor búvárruhában lóg órákon keresztül az ágya fölött egy láncon, egyébként pedig a tenger megszállottja.

Berman könyve attól lesz zseniális, hogy egy teljesen kifordult gondolkodásmódot ad elénk, amelyet idővel nem csak megértünk, de azonosulni is tudunk vele. Ahogy egyre jobban megismerjük Karent, a sajnálkozásból lassan átváltunk empátiába, néha haragszunk főhősünkre, néha együtt nevetünk vele, és sokszor, nagyon sokszor gondolkodtat el minket. Karen "betegsége" ugyanis pont attól csodálatos, hogy az általunk természetesnek vett dolgokat kérdőjelezi meg, nem tud hazudni, és az ő világában mi vagyunk a furcsák. Talán néha kicsit fel is bosszant minket kérdéseivel és azzal, hogy megkérdőjelez mindent, amitől mi civilizáltnak gondoljuk magunkat. Aztán idővel elmúlik ez a bosszankodás és Karen kérdései tükörként állnak előttünk. "A nem emberi dolgokkal kapcsolatban mi, civilizált emberi lények mind autisták vagyunk."- írja egy helyen naplójában, és ahogy haladunk a regényben, egyre inkább megerősödik bennünk a fenti kijelentés.

Az Én, én, én teljesen hitelesen tud ábrázolni egy olyan világot, amely a nem autista ember számára még mindig rejtély, tudósok százai dolgoznak azon, hogy pontosan feltárják természetét. De pontosan azért lehetetlen ez a küldetés megismerni az autizmust, amiért annyira élvezetes és ajánlott olvasmány ez a könyv: mert emberi. Emberi tünetekkel, emberi következményekkel és emberi egyediségekkel.

Mi pedig rájövünk, hogy ezt a történetet nem egy autista lány írja nem autistáknak. Sokkal inkább nekünk írja.

A mi mindennapi autizmusunkról.

Sabina Berman regénye az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása