Kultography

Sárgamuskotályok és furmintok kóstolói a tokaji szüreti napokon

Sárgamuskotályok és furmintok kóstolói a tokaji szüreti napokon

Kultography írása itt: - 2012-10-02 14:32

A Paulay Borház, a Hímesudvar, a Pinceköz, a Majoros Birtok, az Erzsébet Pince és a Benkő Borház által meghirdetett kóstoló ezúttal a három hagyományos tokaji fajta közül egy illatos szőlőre, a sárgamuskotályra fókuszál majd. A múzeumkerti rendezvényen többek között kóstolható lesz a Paulay Borház idei murcija és 2011-es száraz muskotálya, az Erzsébet Pince félszáraz Muscat Lunée-je, a Benkő Borház kései szüretelésű 2011-es Vécsei muskotálya és a Hímesudvartól a szintén tavalyi, késői szüretből származó Malomfeli muskotály.

A szombat esti program vezetője Kanczler András, Tarcal és Tokaj hegybírója lesz, aki ismerteti a fajtát, valamint bemutatja a kóstolható borokat adó dűlőket is.

Szintén szombaton 18 órakor tart kóstolót a tokaji Dobogó Pincészet is, ahol a házigazdák mellett a Gizella Pince és a Balassa Bor mutatkozik be furmintból és hárslevelűből készített tételekkel.

A 2009-es és 2011-es után az idei is nagyon meleg és száraz év volt. Lehet, hogy a klímaváltozás kézzelfogható jele, lehet, hogy csak véletlenek sorozata, de szeptember második hetére a szőlő elérte a 19 és 21 mustfok közötti érettséget, ezért szinte mindenki elindította a szüretet, hogy megfelelő sav-cukor arányú szőlőt szedjen a száraz borokhoz.

A szőlő minősége nagyon jó, elérte a 2009-es, 2011-es szintet. A kedvező időjárás miatt a maximális tőketerheléssel dolgozók szőlője is viszonylag jó minőségben beérett, így el lehet mondani, hogy annak is jó a termése, aki mennyiségre, és annak is, aki minőségre termelt.

Tavaly a borvidéken alig készült aszú, mert olyan kicsi volt az aszúsodott szőlőszemek mennyisége, hogy nem volt érdemes kiválogatni őket.

A szárazság miatt idén is vastagabb a bogyóhéj, és 2011 után ismét úgy tűnik, az aszúsodást okozó botrytis nem tudja megtámadni a szőlőt. "Most folyamatosan kapjuk az esőket, így vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy - ha felváltva jönnek napsütéses és esős napok -, valamennyi aszúképződés várható, de nagy aszús évről nem lehet beszélni" - mondta el a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hagyományosan a térség legnagyobb borünnepe, melyen kóstolók, koncertek, szüreti felvonulás és számos egyéb program várja a közönséget péntektől vasárnapig.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása