Kultography

Ken Follett ismét nagyot alkotott

Ken Follett ismét nagyot alkotott

Gulyás Ildikó írása itt: - 2012-09-21 09:15

Németországban hatalomra kerül Hitler és a fasizmus. Carla von Ulrich minden bátorságát összeszedve dacol az elnyomás, az erőszak és a gonoszság ellen. Megismerkedik Wernerrel, aki beszervezi az ellenállásba. A kémkedés során szemtanúja számtalan nácik által elkövetett vérontásnak, a gyűlölködésnek, és ott tör borsot az orruk alá, ahol csak lehet. Kibontakozik a szerelem ő és Werner között, aki összekötő kém a Szovjetunió felé. Az oroszoknál Vologya Peshkov, Grigorij nevelt fia kémkedik a kommunista rezsimnek. Ő a hazáját támogatva, bár Sztálint titokban már erősen bírálva dolgozik a nácik ellen. Vérszerinti apja, Lev, Amerikában gátlástalanul építi üzleteit, két gyereke, Greg és Daisy így gondtalanul éli életét. Daisy Angliába látogat, megismeri Fitz fiát, Bubit, majd felesége lesz. Ezt követően kitör a háború. A Blitz alatt rájön, hogy az élvezetek hajszolása már nem elég neki, élete üres. Beáll mentősnek, és szintén a fasiszták ellen harcol. Útjába sodródik a már Amerikában megismert Lloyd Williams, Ethel és Fitz fia, akivel megismeri az igazi szerelmet. Lloyd már a harmincas években Spanyolországban a nácik ellen dolgozott. Amerikában Gus Dewar és fiai, Woody és Chuck küzd a németek ellen, illetve támogatja Churchillt.

Sok, összekuszálódott szál viszi a cselekményt, amely mellett a történelem megelevenedik, és lépésről lépésre megismerhetjük a részleteket a második világháborús időkről. Hol egy emberi gonoszsággal átitatott történet húzza az idegeket pattanásig, hol pedig egy megható szerelmi jelenet mosolyogtat. Néha már gyomorforgató őszinteséggel írja le a nácik által elvégzett „munkát”, az emberi nyomort, hogy utána egy megnyugtató jelenetben a szeretetről, a szerelemről írjon, a feszültség oldódjon. ...ahogyan ez Ken Follettnél már megszokott.

A történelmi hátteret aprólékosan mutatja be, a cselekmény mégis gyorssodrású. Mindenre kitérve írja le a szereplőket, legyen az egy tulajdonság, egy ruha, amit viselnek, vagy épp az atombomba gyártásának előkészítése. A második világháború, amiről azt hittük, hogy az iskolapadban már alaposan megtanultuk, kiderül, hogy mégsem ismertük annyira. A könyv elolvasása után mindenképpen más színben tűnik fel.

A háború során sorsok fonódnak össze és dőlnek el, hatalmak csapnak össze. Follett ismét bebizonyította, hogy milyen kicsi a világ. Egy percig se lehet érezni, hogy a könyv unalmas lenne. A terjedelmesre sikerült regény hamar elfogy az olvasó kezében. Ami sajnálatos, hogy a harmadik kötetre 2014-ig várni kell.

Egy valami vont le a könyv élvezeti értékéből, ez pedig a fordítás. Sokszor furcsa szavak, szóösszetételek zavarnak, vagy az egymást követő mondatok darabossága zökkent ki a cselekményből. Érezhető, hogy két fordító dolgozott a könyvön. De ettől még a regény nagy kedvenc lett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása