A szombati megnyitón megemlékeztek arról, hogy a nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen mindig is az egyik központja volt. A városban évszázadok óta kiváló minőségű és nemzetközileg is híres mézeskalácsot készítenek. Még saját "márkanevű" mézeskaláccsal is büszkélkedhet, a jellegzetes, külföldön is készített "debreceni tányér" képében. A debreceni mézeskalácsgyártás tárgyi emlékei az 1700-as évekig nyúlnak vissza, és már ekkor sem csak otthoni tevékenységként, de európai kapcsolatokkal rendelkező céhes iparként működött.
A fesztivál a mézeskalács mellett az egyik alapvető hozzávalójáról, a mézről, annak kultúrtörténetéről, sokrétű felhasználásáról, fontos és előnyös élettani hatásáról, a méhekről, a méhészekről és a különféle mézes készítményekről is szól. A kétnapos találkozón harminc résztvevő kínálja "mézes portékáját".
Emellett egy könyvbemutató is kapcsolódik az eseményhez: Szabadfalvi József néprajzkutató évtizedekkel ezelőtt megjelent, a debreceni mézeskalácsos mesterségről szóló könyvének új kiadását tárták tegnap a közönség elé, de itt mutatkozott be a berettyóújfalui Bihari Méz Lovagrend is.
Kommentek