Kultography

Debrecenben mézeskalácsokat kóstolhatunk

Debrecenben mézeskalácsokat kóstolhatunk

Kultography írása itt: - 2012-07-29 09:00

A szombati megnyitón megemlékeztek arról, hogy a nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen mindig is az egyik központja volt. A városban évszázadok óta kiváló minőségű és nemzetközileg is híres mézeskalácsot készítenek. Még saját "márkanevű" mézeskaláccsal is büszkélkedhet, a jellegzetes, külföldön is készített "debreceni tányér" képében. A debreceni mézeskalácsgyártás tárgyi emlékei az 1700-as évekig nyúlnak vissza, és már ekkor sem csak otthoni tevékenységként, de európai kapcsolatokkal rendelkező céhes iparként működött.

A fesztivál a mézeskalács mellett az egyik alapvető hozzávalójáról, a mézről, annak kultúrtörténetéről, sokrétű felhasználásáról, fontos és előnyös élettani hatásáról, a méhekről, a méhészekről és a különféle mézes készítményekről is szól.  A kétnapos találkozón harminc résztvevő kínálja "mézes portékáját".

Emellett egy könyvbemutató is kapcsolódik az eseményhez: Szabadfalvi József néprajzkutató évtizedekkel ezelőtt megjelent, a debreceni mézeskalácsos mesterségről szóló könyvének új kiadását tárták tegnap a közönség elé, de itt mutatkozott be a berettyóújfalui Bihari Méz Lovagrend is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása