Kultography

Kulináris élmények a munkásbarokk pusztulatban

Kulináris élmények a munkásbarokk pusztulatban

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2012-07-16 19:40

[caption id="attachment_29453" align="alignright" width="300" caption="A galéria megnyitásához kattintson a képre!"][/caption]

Néhány hete remek borszoba várja vendégeit Budapest szívében, a Kristóf téren. A Murci (ami kiforratlan újbort jelent-a szerk.) sok szempontból jó elnevezése annak, ami ránk vár, ha betérünk egy belvárosi séta során. Kiforratlanság árad a falakból és a berendezési tárgyakból, de amit itt kapunk, az igazán exkluzív, és jelenleg nincs is párja a városban. Az enteriőr stílusát a tulajdonos, Fehér Zoltán munkásbarokként jellemezte. "Ez arra a második világháború utáni korszakra volt jellemző, amikor a munkásság elfoglalta a főúri palotákat, és ezeket a barokk épületeket teljesen lepusztította. A régi bútorok helyére vasszékek és asztalok kerültek. Általában a csillár túl magasan lógott, ezért megmaradt, a Zsolnay-kályhákat pedig azért hagyták meg, mert fűtésre szükség volt."

A Murci tehát nem az elmúlt években gombamód elszaporodó romkocsmák számát akarta növelni, az elsőre eklektikusnak tűnő berendezés mögött is tudatosság rejtőzik. A másik fontos különbség a romkocsmák többségéhez képest a filozófia, amit a szomszédos nagy testvér, a Cyrano étteremben járatos vendégek már jól ismernek: a legmagasabb szintű kiszolgálás, mind az ételek és italok, mind a körítés tekintetében. Az étlap egyszerre lehet vonzó a francia konyha, a könnyed ételek, egyedi kreációk szerelmesei számára, és azoknak is, akik a kicsit nehezebb, magyar ízvilágot kedvelik. Előbbire jó példa a Kecskesajtos meleg zöldsaláta, amely a nyitás után néhány héttel már óriási kedvenccé nőtte ki magát (nem hiába, a friss salátalevél-eper-szőlő-gránátalma-kecskesajt kombó telitalálat). Ha pedig a zsírosabb falatokra vagyunk kiéhezve, érdemes megkóstolni a Murci Burgert, ami nyugodt szívvel nevezhető az egyik legjobbnak a belvárosban (nem beszélve a mellé felszolgált ropogós sültkrumpliról). De van itt lángos, hekk, minden, ami a nyári magyar konyha sajátja, és amiből jót a belvárosban nehezen találunk. Ráadásul az itteni ételek a környék viszonylatában abszolút meg is fizethetőek, nem a turistákra, és nem is a felső tízezerre kalibrálták az árakat, a környéken ennyiből ilyen jót nem igen ehetünk.

Ráadásul, ahogy arra a névválasztás is utal, a változatos és finom ételek csak extrák, az alap pedig egy olyan hely, ahol a legkiválóbb, elsősorban hazai borokat kóstolhatjuk meg. Erre is igaz az ételeknél tett megállapítás: mindenki megtalálhatja a vérmérsékletének és pénztárcájának leginkább megfelelőt, a választék minden fajtából igen bőséges.

Hogy kiknek ajánljuk a Murcit? Akik fiatalosra, frissre vágynak, akik szeretnek nosztalgiázni régi korstílusok foszlányai között, akik szeretik a jó bort, szeretik a lángost, akik szívesen megmutatják Budapestre látogató külföldi ismerőseiknek, hogy mitől döglik a magyar légy, és ősztől azoknak is, akik szívesen falatoznak egy jót, miközben izgalmas meccset néznek. Ugyanis szeptembertől ezt is bárki megteheti a Kristóf téren.

Aki pedig unja a focit, az izgalmakat biztosan megtalálja az étlapon is.

 

Fotó: Várady Eszter

[gallery link="file" columns="2" orderby="title"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása