Kultography

Budapesti helyszínek diktatúrák árnyékában, anekdoták mentén

Budapesti helyszínek diktatúrák árnyékában, anekdoták mentén

Bálint Ádám írása itt: - 2012-07-10 08:20

Kézbe véve a kötetet máris "jó fogásnak" titulálhatjuk, hiszen a történelmet, a budapesti eseményeket érdekes bontásban tálalja: az olvasó helyszínenként tekintheti át a XX. századi magyar történelem legborúsabb időszakait. Számos helyről nem is gondolnánk, hogy egykor Eichmann budai villája vagy épp a hírszerzés "fedőintézményeként" működő bárja volt. Ezek persze a kevésbé ismert helyszínek és történetek, jóval többet találunk a közismertek közül. Utóbbiak esetében nyilván a hozzá kapcsolt "sztori" az érdekes. Több korszakban betöltött szerepét ismerhetjük meg az ún. "Fehér Háznak", amely jelenleg az Országgyűlés képviselői irodaházaként funkcionál a Duna-parton. Olvashatunk a Gellért-hegyi sziklakápolnáról, a Kossuth térről és az alatta húzódó Rákosi-bunkerről vagy a Farkasréti temetőről - csak épp nem úgy, ahogyan mai ismereteink szerint a fejünkben élő képen látjuk. Megelevenednek a világháború, a Tanácsköztársaság, a nyilas terror és a kommunista diktatúra árnyai; a rövid leírásokat olvasva nem csak a jelenben, de a múltban is máig élő városra ismerhetünk Budapest tereiben, épületeiben, utcáiban.

A történelemtudor olvasók számára a könyv mondhatni hatásvadász, hiszen elsősorban nem az egyes korszakok eseményeinek vagy összefüggések egyenes levezetéseit tartalmazza, hanem tulajdonképpeni tényszerű anekdotákat egy-egy földrajzi pont vagy "tereptárgy" szerepéről, a hozzá kötődő emberekről és korokról. De ez is kell, erre is szükség van! Főként azért, mert a magyar történelem nem csupán elvont leírásokból áll, hanem táplálja az emlékezet is, szoros összeköttetésben áll nagyapáink emlékeivel és azzal a környezettel, amelyben a fővárosi emberek ma is a mindennapjaikat élik.

Ez a könyv egyrészről hiánypótló, másfelől új igényeket ébreszt, hogy ne csak 190 oldalnyi információt kapjunk (ez még egyelőre erősen áttekintő jellegűnek hat), hanem jóval többet, illetve hogy ne csak Budapestről, hanem az ország egészéről is láthassunk hasonló áttekintést. Napjainkban egyre nagyobb az igény a történelem iránt érdeklődők részéről az áttekinthető adatbázisok, a történéseket dinamikájukban elénk táró virtuális atlaszok iránt. Ez a kötet azonban nem ilyesfajta modern oktatási célokat szolgál, hanem - a műfajhoz méltó módon könyv alakban - mesél nekünk rövid történeteket úgy, mintha nagyszüleink mesélnének nekünk.

A puha fedeles kiadvány oldalain óvatos retró hatás ér minket, külön köszönet a tördelőknek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása