Kultography

William Hurt megmenti az amerikai gazdaságot

William Hurt megmenti az amerikai gazdaságot

Kultography írása itt: - 2012-06-30 16:00

A Válság a Wall Streeten alapjául a New York Times szerzője, Andrew Ross Sorkin 2009-ben megjelent sikerkönyve, a Too Big to Fail szolgált. Sorkin azt vizsgálja, hogy az Egyesült Államok fő pénzügyi szakemberei miként próbálták megmenteni a bukástól nemcsak önmagukat, de az amerikai gazdaság egészét. Mindezt egy olyan mértékű pénzügyi válságban, amilyenre az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

Az Oscar-díjas rendező, Curtis Hanson HBO számára készített filmje sorra veszi a 2008-as krízis eseményeit: megismerhetjük a gazdasági válsághoz vezető okokat, találkozhatunk a világ gazdaságának sorsáról döntő befolyásos pénzügyi vezetőkkel és politikusokkal – az akkori pénzügyminiszterrel (William Hurt) a középpontban –, és láthatjuk, hogyan fonódik össze a Wall Street és a nagypolitika.

A 2011-ben készült Válság a Wall Streeten összesen 11 Emmy-jelölést kapott, többek között a Legjobb rendezőnek, a Legjobb forgatókönyvnek és a Legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésre nominálták; emellett 3 Golden Globe-jelöléssel is büszkélkedhet.

Sorkin szerteágazó könyvéből az alkotók végül az Egyesült Államok akkori pénzügyminisztere, Henry Paulson szerepére és döntéseire helyezték a hangsúlyt, akit William Hurt alakít. Paulson mellett a film másik két fontos figurája a Federal Reverse (az Egyesült Államok központi bankrendszere) elnöke, Ben Bernanke és a szervezet New York-i bankelnöke, Timothy Geithner, aki Paulsont váltva később pénzügyminiszter lett. Előbbit Paul Giamatti alakítja, utóbbi szerepében pedig Billy Crudup látható.

A Válság a Wall Streeten július 20-án, pénteken 21 órakor eredeti nyelven, magyar felirattal látható az HBO-n.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása