Kultography

A Malév-sztori - mindenki benne volt

A Malév-sztori - mindenki benne volt

Kultography írása itt: - 2012-06-29 12:06

Az első oldalakat olvasva még tart az ember attól, hogy "jobbos" vagy "balos" szempontrendszert kap a pénzéért, de A Malév-sztori esetében hamar kiderül, hogy a szerzőnek nehezebb dolga lett volna egyoldalúan beállítani az állami légitársaság tönkretételének történetét. Ugyanis az első és legfontosabb, amely a könyvből kiolvasható - természetesen a sorok között - hogy tulajdonképpen mindenki benne volt. Ezt persze eddig is tudtuk, sejtettük, mégis más egy jól szerkesztett kötet fejezetein át látni az összefüggéseket. Mert tulajdonképpen a leírtak nem titkok, bárki megismerheti ezeket, ha alaposabb kutatómunkába kezd. A szerző természetesen saját fejtegetésekkel is kiegészíti az összegyűjtött tényeket.

Szerkesztőségünk tagjai nem is egy volt "malévos" kollégát ismernek, mégsem akartunk e cikk megírása előtt senkit sem megkérdezni, hiszen inkább azon akartuk tesztelni magunkat, hogy mi mit látunk, illetve olvasunk ki az egészből, mire az utolsó oldalra érünk.

Aki esetleg azért venné kezébe a kötetet, hogy végre kiderüljön számára, hogy ki lőtte le a Malév Beirútba tartó járatát 1975-ben, annyit elárulhatunk, vannak magyarázatok arra, hogy egy robbanás a fedélzetre pakolt Videoton márkajelzésű dobozok miatt is bekövetkezhet, főleg, ha palesztin politikai szereplők is váltottak jegyet a gépre.

Aki viszont a politikai szálakra kíváncsi, természetesen annak is érdekességekkel szolgálhat a kötet, például említést tesz háttértárgyalásokról Oszkó Péter és Varga Mihály között annak érdekében, hogy megoldást találjanak a kormányváltással megspékelt időszakban a cég problémáira. Emellett megtudhatunk részleteket Malév-vezetők karrierútjáról - ki és hogyan mentette át magát a Malévtől a WizzAirhez, - illetve néhány olyan fejtegetés is szerepel a könyvben, amely a korábban kínálkozó cégmentési lehetőségeket taglalja.

A kötet tehát mindenképpen érdekfeszítő, csak gyomor és megfelelő mértékű közélet iránti érdeklődés kell hozzá, hogy bárki elolvassa. Várhatóan ezek a nehézségek sokunkat nem gátolnak majd meg abban, hogy magukévá tegyük a magának most már a "nemzeti legendáriumban" helyet követelő történethalmazt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása