Kultography

Nőnem, többes szám – ismerős téma szokatlan tálalásban

Nőnem, többes szám – ismerős téma szokatlan tálalásban

Bender Krisztina írása itt: - 2012-06-16 08:28

A fiatal boszniai írónő a délszláv háborút követő időszakba kalauzol minket. A novellák olyan fiatal és idős nők elbeszélései, akik átélték és túlélték a háborút. Az egymástól független írások hol döbbenetes, hol humoros történetek, amelyek egy számunkra ismeretlen világba kalauzolnak el. Hol két nő kapcsolata kerül terítékre, hol egy puskagolyó útját látjuk több szemszögből, hol egy férfi bukkan fel a sorok között. 12 esemény, számos szereplő, érzelem és gondolat.

Maguk az írások – döbbenetes vagy humoros mivoltuk mellett is – szokatlanok, kerülnek minden sablont. Nem meglepő módon árad belőlük egyfajta furcsa szomorúság, még az arcunkra mosolyt csaló történetek is hagynak maguk után valamiféle keserűséget.

Az írások gördülékenyek, de furcsa vonalvezetésük néhol értetlenséget szülhet. Talán ez az egyetlen dolog, amelyet negatívumként lehet felróni a könyvnek. Vannak azok a típusú információhiányok, lebegtetések, amelyek az olvasóban jófajta hiányérzetet keltenek, amitől maga az írás még jobb is lesz. Vannak azonban olyanok, amelyeknél a megértés sérül, és ilyenkor az olvasó elgondolkozik, hogy ő ugrott-e át valamin figyelmetlenségből, vagy tényleg nem egyértelmű a szöveg... Ez a hiányprobléma sok könyv velejárója, néhol e kötet novelláinak egyes részei is ezen a határon mozognak.

Ettől függetlenül az olvasás során érdekes hangulatképeket kapunk, tanulságos, elgondolkoztató eseményekkel, sorsokkal.

A hazánkban még ismeretlen írónő már maga mögött tudhat egy verseskötet és egy elbeszéléskötet is, nem mellesleg számos irodalmi díj birtokosa. Jelenleg Budapesten él, és a Közép-Európai Egyetemen írja doktori disszertációját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása