Kultography

Folytatódik a Ritkán látott képek című kiállítás a Mai Manó Házban

Folytatódik a Ritkán látott képek című kiállítás a Mai Manó Házban

Bálint Ádám írása itt: - 2012-06-15 14:07

[caption id="attachment_27333" align="alignright" width="660" caption="Auer J.: Az első autó Szegeden, 1904"][/caption]

A Ház művészeti munkatársai, Csizek Gabriella és Kincses Károly kurátorok sok ezer fotográfiát néztek meg az elmúlt hónapokban, hogy a kiállításon szereplő közel kétszáz képet kiválogassák. A kiállítás egy utazás, amely a kiállított fotográfiákon keresztül vezeti végig a nézőket valós és képzeletbeli tájakon, és amelynek során felfedezhetjük a tőlünk időben és térben távoli, vagy épp elvont eseményeket, helyszíneket. A nyári évszakban igazán aktuális egy ilyen kalandozás, amely az utazás konkrét cselekedet mellett az elvágyódás, a megérkezés, az ezeket megelőző vagy épp követő tapasztalásokat a nézők elé tárja, és egyúttal bepillantást enged a vidéki városok, a vidéki múzeumok fotókincseibe.

Világhírű fotográfusaink - André Kertész, Brassaï, Martin Munkácsi és Moholy-Nagy László - alkotásai éppen úgy jelen vannak a kiállításon, mint a talán kevésbé ismert nagyjaink – Angelo, Kálmán Kata, Pécsi József, Vadas Ernő, sőt, mellettük sok ismeretlen, felfedezésre váró fotós figyelemre méltó, olykor meghökkentő, egyedi látásmódot tükröző képeit is láthatjuk.

A képek alkotói sokféle tudást és korabeli technikát képviselnek. Az alkotások között találunk többek között ferrotípiát, pigmentnyomatot, albumint, zselatinos ezüst és polaroid transzfer technikát is. A kiállítás anyaga időbeliségét tekintve is széles spektrumot lefed: a legrégibb fotográfia, az 1864-ben készült Nevelőintézet című kép ismeretlen alkotó munkája.

A tárlat 2012. szeptember 16-ig tekinthető meg a Mai Manó Ház első és második emeleti kiállítótereiben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása