Kultography

Ízorgia a Millenárison

Ízorgia a Millenárison

Kultography írása itt: - 2012-06-09 10:34

Beszámolónk elején gyorsan leszögezzük: szerintünk nem szabad éhesen menni a ma és holnap még tartó Gourmet Fesztiválra, amely idén ismét a Millenárison lelt otthonra. A legjobb éttermeket, borászokat, cukrászdákat felvonultató rendezvényen ugyanis számos finomság közül válogathatunk, a hagyományosabb ételek ugyanúgy vonzzák a látogatót, mint a különleges, máskor nem igazán kóstolható fogások.

Persze ez még nem jelenthetne problémát, hiszen egy-két tetemes adag után az ember nem kíván mást, mint egy jó sört, bort vagy üditőt, esetleg egy desszertet. Az itt kapható adagok (legalábbis a legtöbbje) nem túl nagyok, inkább kóstoló méretűek, amelyekből kettővel nőként sem laktunk jól. Így nekiálltunk vadászni az újabb és újabb finomságokat, vagy éppen furcsaságokat.

A furcsaságok közül megkóstoltuk például a Borkonyhánál található kovászos uborka jégkrémét (eredeti nevén nyalókát), hát eltorzult tőle az arcunk. De láttunk olyat is, aki nagyon boldogan eszegette. Ennek ára egyébként 650 forint. Jártunk az Agárdi Pálinka Vendéglőnél is, ahol ezúttal pálinkát nem lehet kóstolni, viszont az ételeikből nem maradhatott ki a díjnyertes italuk. Két főétellel (rozmaringos sertésköröm és szív Agárdi Szilvapálinkás pecsenyelével pirított tavaszi zöldségekkel, Velence-tavi füstölt hal Agárdi Sörpárlatos sörbundában leveles salátákkal) és egy desszerttel (tejpuding Agárdi Szamócapálinkás epersalátával) várják az éhes szájakat. Egyik kedvenc borozós helyünk a Divino is kiköltözött a fesztiválra, így a jó borokat sem kellett hiányolnunk az ételek mellől, de a Sauska helyszínéhez is szívesen járultunk a bejáratnál kapott borospohárral a kezünkben. Kihagyhatatlan az Anyukám Mondta étterem málna szörpje, a Káli Art Inn Vendégház Organakrémlevese, akárcsak a Villa Bagatelle joghurtos parajfőzeléke (egyszerűbb nevén spenótja), amelyhez sous-vide nyúlcombot adnak .

A napot a Pataki Cukrászda fagylaltjaival zártuk, amelyek közül isteni volt a mentás málna, a bazsalikomos ananász, de a bevállalósak a libamájas-tokaji aszús ízvilágot is kipróbálhatják.

Napközben a Miele Gasztroszínpadán érdekes előadások várják az érdeklődőket, tegnap például a Good Food magazin szervezésében Kulka János és Dudás Szabolcs az Anyukám Mondta séfje készítette el közös finomságát, amelyet utána a közönség soraiban ülők el is fogyaszthattak.

A szombati előadások közül az első délután 13.45-kor kezdődik, Kiss Mariann glutén- és laktózmentes fogásokat mutat a jelenlévőknek. A nap folyamán lesz még cukorka készítési műhely, később pedig Miguel Rocha Vieire, a Michellin-csillagos Costes Étterem portugál séfje is tart majd  bemutatót, ami igazi ritkaságnak számít, ő ugyanis nagyon ritkán vállalkozik erre.

[caption id="attachment_26819" align="alignleft" width="210" caption="Galéria megtekintéséhez kattintson a képre!"][/caption]

Napközben a kóstolgatós, sétálós, napozós, előadást nézős hangulat jellemző a Gourmet Fesztiválra, este azonban beindult az élet, onnantól kezdve a kostólgatós, baráti borozgatós, beszélgetős hangulaté a terep.

Az éttermeknél kínált fogások legtöbbje 890 és 1500 forint közötti áron kapható. A napi belépőjegy ára 2990 forint, ez a borkóstoló poháron felül tartalmaz egy pohár pezsgőt a bejáratnál, illetve minden nap az első ezer érkező lazacos előételt is kap mellé.

[gallery link="file" columns="2" orderby="title"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása