Kultography

Koktélozás Júdással

Koktélozás Júdással

Kultography írása itt: - 2012-06-04 11:53

Több kötettel készül az Ünnepi Könyvhétre a Cartaphilus Kiadó, a koktélos könyvbemutató menüjében azonban nem csupán a hét második felében megjelenő könyveiket találtuk meg, hanem már a közelmúltban napvilágot látottakat is. Mindegyik fogás érdekes volt, szívesen ízlelgettük őket, miközben remek italokat kortyolgattunk.

A mi helyszínünk a Boutiq’ Bar volt, de napsütéses időben bárki a kertben vagy a teraszon is kényelmbe helyezheti magát, miután elkészítette a könyvhöz „passzoló” italt. A bár munkatársait is megihlették a kötetek, de otthon - továbbgondolva az eseményt -, mi is társítottunk hozzájuk itókákat.

Mihail Siskin Levélregénye mellé például egy jó erős White Russiant képzeltünk el. Noha az író nem él hazájában, szinte minden lehetséges orosz irodalmi díjat elnyert már, ez a kötete tavaly az év könyve lett hazájában. Ahogy azt a mű címe is mutatja, Siskin műve egy levelezés, amelyből egy regény épül fel. Különlegessége, hogy míg általában a levélregények alapját egymásnak válaszként érkező üzenetek képezik, addig ennek regénynek az írásai nem jutnak el a címzetthez. Az egyes levelek nem feleletek a postán érkezett vallomásokra, ezeket egy lány és egy fiú írja egymásnak, akiket a háború elválasztott. Üzeneteikkel igyekznek újra megkeresni a másikat...

Akik nem orosz irodalomra vágynak, azoknak ajánljuk például a hét második felében a boltok polcaira kerülő amerikai Chad Harbach művét, A védekezés művészetét ajánljuk. Mellé pedig a bourbon whiskey-ből készülő Whiskey Sourt javasoljuk. A védekezés művészete olyannyira amerikai, hogy a középpontjában is egy, az Egyesült Állomokban igen népszerű sport, a baseball áll. A kötet az író első regénye, tíz év munkájának gyümölcse. De megérte a fáradozást: a mű mindenhol óriási sikernek örvend. A védekezés művészete egy tipikus amerikai főiskolán játszódik, amelynek baseballcsapata is van. A bandának nem megy túl jól, egy jó ideje már nem sikerült nyerniük, ez azonban megváltozik, amikor új diák érkezik a suliba, bizonyos Henry Skrimshander. Henry óriási segítséget jelent nekik, az iskolán kívül is felfigyelnek rá. Mindenki úgy gondolja, hogy a fiú nagy lehetőségek előtt áll, azonban hirtelen minden más lesz, amikor egy szerencsétlenül dobott labda fejen találja egyik diáktársát...

Zárásként pedig jöjjön egy szintén a könyvhétre megjelenő kötet, amely a Carta Light-sorozat része lesz. Ez egy angol szerző, Adam Blake (álnév, azt, hogy pontosan kit takar, nem árulják el) műve, a történelmi témájú regényeket kedvelőket biztos, hogy megragadja majd. A Júdás-összeesküvés mellé longdrinket érdemes fogyasztani, mert nem biztos, hogy olvasás közben fel akarunk majd azért állni, hogy újratöltsük a poharunkat. A Júdás-összeesküvés története egy repülőgép-szerencsétlenségtől egy londoni egyetemen történt brutális gyilkosságon át egy mexikói fantomvárosig vezet, miközben a hősök egy titkot igyekeznek megfejteni: hogyan halt meg valójában Jézus. Blake műve hosszú és letehetetlen, így az olvasást olyan időszakban érdemes elkezdeni, amikor valóban van időnk, mert nagyon bosszantó, ha elkésünk valami fontos eseményről azért, mert nem voltunk képesek letenni a kötetet. Italnak nekünk a Green Apple Gint készítették hozzá, mindenkinek csak javasolni tudjuk.

Receptek:

White Russian 3 cl vodka
3 cl kávélikőr
2 cl tejszín
jégkocka

Az alapanyagokat a jégkockával együtt shakerben összekeverjük, majd a pohárba öntjük.

Whiskey Sour 50 ml bourbon
20 ml citromlé
15 ml cukorszirup
1-2 öntés angostura bitter
1 tojásfehérje

Sok jéggel összekeverjük, majd pohárba öntjük.

Green Apple Gin 40 ml gin
20 ml zöldalma püré
15 ml cukorszirup
20 ml limelé

Az összetevőket egy pohárban kanállal összedolgozzuk, maj szódával felöntjük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása