Kultography

Indiai szenvedély: amikor a mese valósággá válik

Indiai szenvedély: amikor a mese valósággá válik

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-06-02 18:30

Melyik lány ne álmodozna arról még gyerekkorában, hogy egyszer majd eljön érte a hercege. Persze nem mindenkinek a szőke, bodros, fürtös hercegek tetszenek, van, aki számára az egzotikum sokkal csábítóbb. Azonban a kislányok is jól tudják, hogy ez bizony csak álom, ilyen a valóságban sosem történik vagy csak nagyon ritkán, mert bár hercegek vannak, de azok a főrangú méltóságok legtöbbször hatalmas távolságokra vannak tőlünk. Amikor Anita Delgado, a szegény spanyol lány meglátta Dzsagátdzsit Szinghet, a dúsgazdag kapurthalai maharadzsát a spanyol király esküvői felvonulásán, rögtön felkeltette az érdeklődését, hiszen annyira más volt. Különös, izgalmas, egzotikus, de azt álmában sem gondolta volna, hogy a nap végén a maharadzsa pont abba a kis kávézóba tér be, ahol ő és nővére minden este fellépnek, arról már nem is beszélve, hogy a férfi első látásra beleszeret. Hihetetlen, de igaz, valóban ez történt, így lett Anita Delgadoból Prem Kaur, a kapurthalai maharadzsa felesége, „A szerelem hercegnője…”.

Javier Moro érzékletesen, de mégis dokumentarista pontossággal mutatja be nekünk a huszadik század elejének egyik legizgalmasabb szerelmi történetét, amelyben a kelet csodái keverednek a nyugat konzervatív felfogásával. Érdekes egy tizenhét éves félanalfabéta lány szemén keresztül megismerni Indiát, és az akkori, 1910-as évek Európáját. Milyennek látta és hogyan próbált a konzervatív családból származó fiatal táncosnő a főrangúak világába beilleszkedni. Hogyan bontakozott ki a szerelme, és később hogyan jött rá arra, hogy egy maharadzsa asszonyának lenni egy teljesen másvilág, mint ahogy ő azt még Párizsban elképzelte.

Az Indiai szenvedély nem csupán egy varázslatos tündérmese, egy romantikus lányregény, hanem egy kifinomult és részletes társadalomrajz is. A kor erkölcsei, értékei és a politika legalább olyan mértékben jelennek meg a regényben, mint a szerelmi szál. Moro regénye bár valóban egy romantikus történetet mesél el, azonban a hangsúly azokon a finom részleteken van, mint az útleírások, az egyes események és a társadalmi problémák, hierarchiák pontos bemutatása, mert ezek által tökéletes képet kapunk a britek indiai ténykedéséről és egy olyan zárt, titkos világról is, mint a maharadzsák élete.

A könyvet épp ezért nem csak a szerelmes regények kedvelőinek, de a történelem iránt érdeklődőknek is nyugodt szívvel ajánljuk. Az esős nyári délutánokon tökéletes választás lehet az Indiai szenvedély, az élményt egy kellemes, fűszeres teával pedig még tovább fokozhatjuk. Javier Moro regénye a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása