Kultography

Szabó Győző csaposként dolgozik a III. Belga Sörfesztiválon

Szabó Győző csaposként dolgozik a III. Belga Sörfesztiválon

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-05-30 12:28

A III. Belga Sörfesztiválon sörkülönlegességeket és a már jól ismert belga söröket is megkóstolhatja mindenki. Először mutatkozik be hazánkban többek között a Kasteel legújabb remekműve, a palackozott Cuvée du Chateau, amelynek karamellás illata és kicsit kesernyés íze mind a férfiak, mind a nők kedvelt italává teheti a bódító 11 százalékos barna ale-t. „A cuvéet a Kasteel Bruin tíz évig palackban érlelt verziója ihlette” - magyarázta a beharangozó sörkóstolón Salamon György sörszakértő. A rajongók körében palackozott formában már jól ismert márka megkóstolható lesz csapolt verzióban is.

A kánikula közeledtével a látogatók közel 30 fajta frissítő gyümölcsös sörből választhatják ki az idei nyár kedvencét. Az érdeklődők pénteken délutántól vasárnap estig (nyitva tartás: péntek: 17:00-22:00, szombat: 11:00-22:00, vasárnap: 11:00-20:00) válogathatnak a belga sörkülönlegességekből, valamint Belgiumból és a szomszédos Hollandiából, illetve Franciaországból érkező exkluzív sajtokból, sonkákból, de a belga csokoládékat is érdemes lesz megkóstolni.

A fesztiválra látogatók a – mindhárom napra érvényes – 2500 forintos „Sörkedvelő” vagy a 3500 forintos „Sörrajongó”  belépőjegy árát teljes egészében „lefogyaszthatják”, illetve igény esetén további zsetonokat és érdekes, márkázott relikviákat is vásárolhatnak. A belépőjegy áráért kapott zsetonok 3 vagy 5 alkalommal 1-1 pohár (2 dl.) belga sör elfogyasztására jogosítanak. Emellett minden látogató ajándékba kap egy eredeti, Belgiumból származó, üvegből készült söröspoharat. A zsetonok tetszőlegesen beválthatók autentikus sörkorcsolyákra is.

„Belgiumban a sörgyártás nem csupán az iparnak, de a kultúrának is egy igen fontos részét képezi. A nagyobb sörfőzdék mellett rengeteg kis, családi főzde is megtalálható, ahol szinte kézműves módon főzik ezt a remek italt. Minden városnak, falunak megvan a saját söre, így nem is csoda, hogy Belgiumban szinte minden napra jut egy sör - vagy kettő.” – meséli nevetve Jo Indekeu belga nagykövet, aki Szabó Győzővel közösen pártfogolja a sörfesztivált. Szabó Győző pedig, aki szerint „ A legjobb bor, a sör!”, azt is vállalta, hogy csaposként ő maga mér majd sört a látogatónak. Ezért szombaton 19-21 óra között, vasárnap pedig 18-20 óra között érdemes lesz figyelni, hogy ki áll a pult mögött.

Mivel a választék hatalmas, ezért ajánlunk pár sört, amit mindenképpen érdemes lesz megkóstolni azoknak, akik kilátogatnak a rendezvényre. A testes 10,5 százalékos félbarna sörkülönlegesség a Gulden Draak 9000 a férfiak és a nők kedvence is lehet, édeskés, gyümölcsös illatának és kesernyés utóízének köszönhetően. A Hopus, 8,3 százalékos keserű sört inkább a férfiak figyelmébe ajánljuk, a nők közül csak azok próbálkozzanak vele, akik egyébként is a keserű íz rajongói. A fűszeres ízvilágú sörök kedvelőinek mindenféleképpen érdemes megkóstolni a St Bernardus Wit-et. Az 5,5 százalékos belga búzasört korianderrel ízesítették, amit főleg az utóízében lehet kifejezetten erősen érezni. Izgalmas élményt jelent majd a kicsit csípős, fűszeres ital. Akinek pedig elnyerte tetszését a Kasteel Cuvée du Chateau-ja, számára a Kasteel Donkert is ajánljuk. Bár ez valószínűleg inkább a hölgyek körében arat majd osztatlan sikert, édes, karamellás, szinte már likőrre emlékeztető ízvilágával. Azonban jó lesz figyelni, mert ez a fenséges barna ale bizony 11 százalékos! Végezetül pedig egy kis könnyű, finom gyümölcssörre hívnánk fel mindenki figyelmét, ugyanis a Chapeau Framboise, 3,5 százalékos málnás lambic valódi felüdülést jelent a sok nehéz ital után. A Chapeau több termékkel is jelen lesz, így mindenki kiválaszthatja, milyen gyümölccsel együtt érlelt sört szeretne megkóstolni. A felsoroltakon kívül természetesen a tavalyi fesztivál egyik legkedveltebb söre, a Kasteel Rouge is kapható lesz a három nap alatt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása