Kultography

Libamájfagyi és -zserbó a második Budavári Libamájfesztiválon

Libamájfagyi és -zserbó a második Budavári Libamájfesztiválon

Kultography írása itt: - 2012-05-30 14:30

A látogatók megkóstolhatják a fesztivál hivatalos ételét, a libanyakba töltött libamájas hurkát tárkonyos mustárral és házi kenyérrel, amelyet Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje álmodott meg. A legjobbnak ítélt étket tíz szakácsművész alkotása közül választották ki.

A fesztivál vendégei a különböző éttermek kínálta különleges fogások mellett kóstolhatnak libamájfagylaltot, libamájzserbót, sőt libatepertős csokoládét is.

Az esemény díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok libamájhoz illő borokkal érkeznek. A finom falatokat kísérő fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik (pl. fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó).

"A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint négyszáz éves hagyománya van a hízottliba-tenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot" - véli Pap Krisztián, a vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója.

A fesztiválról, a programokról és a belépőjegyárakról információkat itt olvashatnak.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása