Kultography

Michael Haneke drámája, a Szerelem kapta az Arany Pálmát

Michael Haneke drámája, a Szerelem kapta az Arany Pálmát

Kultography írása itt: - 2012-05-28 09:17

[caption id="attachment_25874" align="alignright" width="300" caption="Emmanuelle Riva, Michael Haneke, Jean-Louis Trintignant"][/caption]

A zongoratanárnő című drámájáért 2001-ben a zsűri Nagydíját, A fehér szalagért pedig 2009-ben a fődíjat elnyert Haneke 11. játékfilmjének középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Haneke a hatodik olyan alkotó, aki kétszer is megkapta a fődíjat. Nanni Moretti zsűrielnök indoklásában hangsúlyozta a két főszereplő, Trintignant és Riva "alapvető hozzájárulását" a film sikeréhez. A rendező a díjat a két főszereplővel közösen vette át.

A másik nagy esélyesnek a román Cristian Mungiu harmadik filmje (Dupa dealuri - A dombokon túl) számított. A román alkotógárda két díjat is kapott: a legjobb forgatókönyvnek járó szobrot a rendező, a legjobb női alakítás díját pedig a két főszereplő, Cosmina Stratan és Cristina Flutur megosztva vehette át.

A zsűri Nagydíját Matteo Garrone olasz rendező Reality (Valóság) című filmje kapta. Az olasz művész másodszorra érdemelte ki a világ egyik legrangosabb filmes találkozójának második legjelentősebb díját: 2008-ban a maffiáról készült Gomorra című alkotását, ezúttal pedig egy konvencionálisabb, a televíziós valóságshow-k világáról készített filmjét díjazta a zsűri.

A legjobb rendezés díját a mexikói Carlos Reygadas vehette át negyedik filmjéért, a Post Tenebras Lux című misztikus és radikális alkotásért, amely egy nagyvárosból vidékre költöző polgári család kínlódásairól szól egy erőszakos közegben.

A legjobb férfi alakítás díját a dán Mads Mikkelsen érdemelte ki Thomas Vinterberg filmje, a Jagten (Vadászat) című alkotás főszereplőjeként.

[caption id="attachment_25876" align="alignleft" width="200" caption="Ken Loach"][/caption]

A zsűri díját Ken Loach brit filmrendező vehette át a The Angels's Share (Az angyalok jussa) című filmjéért. A 2006-ban a Felkavar a szél című filmjéért Arany Pálmát nyert 75 éves rendező ezúttal egy Glasgowban játszódó könnyed vígjátékkal versenyzett Cannes-ban, amelyben közmunkára ítélt, fiatal bűnözők egy csapata egy felbecsülhetetlen értékű, régi whiskys hordó ellopására szánja rá magát.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 33 éves L. Rezan Yesilbas török rendező vihette haza Csend című alkotásáért. A fesztivál négy szekciójába beválogatott fiatal rendezők közül a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat pedig Benh Zeitlin amerikai rendező Beasts of the Southern Wild című filmje kapta, amelyet az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában mutattak be.

A szekcióban egyébiránt ez a film érdemelte ki szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyet a nemzetközi zsűritől függetlenül ítéltek oda. A hivatalos versenyprogramból a kritikusok az orosz filmet, Szergej Loznyica A ködben című II. világháborús drámáját találták a legjobbnak.

Forrás: MTI

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása