Kultography

Átadták a Szegedi Vadaspark felújított Ázsia-házát

Átadták a Szegedi Vadaspark felújított Ázsia-házát

Kultography írása itt: - 2012-05-28 11:30

Ez az épület ad otthont annak az ásványkiállításnak is, amelyet az Etiópiában tragikusan elhunyt Fábián Tamás gyűjteményéből állított össze a hagyatékát kezelő alapítvány. A mintegy ötezer darabos gyűjteményből több mint 120 ásványt és több tucat fotót tekinthet meg a közönség.

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy a 2004-ben épült Ázsia-ház felújításához kapcsolódó fejlesztésekre az állatkerti látogatók adójának 1 százalékos felajánlásából nyílt lehetőség. A ködfoltos párduc és a binturong, más néven macskamedve nem túl "közönségbarát" állat, de igazi szakmai csemegének számítanak - mondta a szakember. Az elsősorban Indonéziában élő ködfoltos párducból csak néhány száz példány él a világon fogságban, a rejtőzködő életmód miatt szabadtéri populációja nem ismert, de feltételezhetően mindössze néhány ezerre tehető a számuk. Ezért is szerettek volna a faj megmentésében részt venni - mondta Veprik Róbert.

A program során két fiatal példány érkezett Szegedre, az egyik Angliából, a másik Franciaországból. Bár fogságban nagyon nehezen szaporítható állatok, a létesítmény vezetőjének reményei szerint a kiváló helyszínen jövőre már kis egyedek is érkeznek.

A másik Szegedre érkezett állat a macskamedve. Ez az állat is nagyon ritka az állatkertekben, miután kicsi a populáció és szintén rejtőzködő életmódot folytat. A cibetmacskaféle Bhután, Banglades, Brunei, Kambodzsa, Kína, Malajzia, India, Indonézia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam területén honos. Külseje sokkal inkább emlékeztet a medvefélékre, mint a cibetmacskákra, ezért medvemacskának is hívják. Ennek érdekes ellenpontjaként ez az egyetlen olyan óvilági emlős, amelynek teljesen kifejlett fogó- (kapaszkodó-) farka van.

Az új jövevényeknek az Ázsia-ház körül alakítottak ki két, igényeiket maximálisan kielégítő kifutót, sok rejtekhellyel és nagy térrel.

Az új házban az ásványkiállításon kívül kialakítottak egy kutató kunyhót is, ahol a gyerekek megnézhetik, hogyan és milyen körülmények közt kutatják az állatokat.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása