Kultography

Kedvenc táncos filmjeink gyűjteménye a Tánc Világnapján

Kedvenc táncos filmjeink gyűjteménye a Tánc Világnapján

Kultography írása itt: - 2012-04-29 09:00

Dirty Dancing – Piszkos tánc

A Piszkos tánc 1987-ben indult hódító útjára, és nemcsak a táncos filmek szerelemeseit, de a táncparkettet, sőt, a divatot is meghódította – emlékezzünk csak a sok Dirty Dancing feliratú pólóra… Az igaz történet alapján készült filmben a 17 éves Baby egy családi vakáció során szerelmes lesz a jóképű, helyi tánctanárba. A kapcsolatot azonban a lány apja nagyon nem nézi jó szemmel… A romantikus történet, a szereplők (Patrick Swayze, Jennifer Grey), a lenyűgöző táncmozdulatok, na és a fülbemászó zene (a legjobb eredeti filmzene Oscar-díját is elnyerte) kultuszfilmmé emelte ezeket a képkockákat. Született egy második és egy harmadik rész is, melyek azonban messze elmaradtak az első sikerétől.

Kötelező táncok

A csúnyácska tánctanuló leányzó, Fran csak álmodozik a jóképű, képzett táncos fiúról. Egy nap azonban, mindenki megrökönyödése, Scott arra kéri, legyen a táncpartnere egy versenyen. A közös táncórák során szépen lassan szerelem szövődik közöttük… A csillogó parkett-világot szatirikus elemekkel és karakterekkel bemutató, 1992-es filmben mindent megkapunk, amit kell: drámát, szerelmet, táncot, bölcsességet…és ugye emlékszünk erre is: „love is in the air”…

Billy Elliot

Egy rendhagyó táncosfilm, amely nem a romantikus vonalra épít. A fiúknak bokszolni kell, és hasonlóan férfias sportokat űzni – legalábbis a 11 éves Billy konzervatív környezetében mindenki így gondolja. Ám ő balettozni szeretne, és titkon elkezd járni Mrs. Wilkinson óráira, aki nagy tehetséget lát a fiúban. Olyannyira, hogy mikor Billy családja rájön, hogy mire költötte a gyerek a bokszra szánt pénzt, ingyen kezdi tanítani, és együtt készülnek a balettiskola felvételijére. A fiú családja azonban ellenáll, míg egy nap apja meg nem látja táncolni…

 

Fekete hattyú

Sokan ismerjük a Hattyúk tavát. A félénk, anyja által elnyomott Nina Sayers azonban a darab címszerepét is eljátszhatja. Míg azonban a fehér hattyú tökéletes összhangban áll finom jellemével, a fekete hattyútól egy világ választja el, és mindkettőt neki kellene megformálnia. Lily, a beugró táncos, egyben fekete hattyú felbukkanása lavinát indít el, nemcsak a színpadon, hanem Nina lelkében is. Natalie Portman, 2011-ben a legjobb női alakításért járó Oscar -díjat vehette át Sayers megformálásáért.

 

Step up

Mi történik, ha egy rossz útra tévedt lázadó és egy elit művészeti iskola kiváló növendéke találkozik? A válasz egyszerű: szerelem és tánc kifulladásig. A Step Up egy romantikus mese hip-hop körítéssel. A két főszereplőt alakító Channing Tatum (Tyler Gage) és Jenna Dewan-Tatum (Nora) táncos múltja sem utolsó, olyan hírességekkel léptek fel a film előtt háttértáncosként, mint Ricky Martin vagy Janet Jackson. A Step Up nagy sikert aratott a táncrajongók körében, mi sem bizonyítja ezt annál jobban, mint hogy idén már a film negyedik része kerül a mozikba.

Salsa

Rico és barátja, Ken célja a fényes táncos-karrier, amihez óriási lépés lenne a salsa királya cím elnyerése. Rico minden éjszaka gyakorol, partnerével, Vickivel, ám a páros közel sem tűnik stabilnak – Rico is másfelé kacsingat, Vicki pedig egyszerűen lelép egy másik fiú miatt. Ken és táncpartnere gyakorlása sokkal gördülékenyebben megy, egészen addig, míg ki nem derül ki is az illető – Rico húga, Rita. Rico nemhogy nem örül a románcnak, de egyenes megtiltja a párosnak a találkozást. A verseny napja azonban egyre közeledik…

 

Footloose

Noha tavaly elkészült a film remake-je, mi az eredeti verziót szeretjük Kevin Baconnel, amelyet annak idején Gumiláb címen mutattak be magyarul. Az 1984-es film főhőse Ren, aki Chicagóból anyjával a poros kisvárosba, Beaumontba költözik. A fiú számára, aki hozzászokott a nagyvárosi tinédzserek életmódjához, a tánchoz, a zenéhez, a konzervatív erkölcsök egészen más világ. Itt Moore tiszteletes szabályai szerint él mindenki, ráadásul több tabu is van a városban. Évekkel ezelőtt ugyanis egy táncmulatság után autóbaleset történt, és meghalt négy tinédzser. Azóta tilos errefelé a tánc és a zene. Egyetlen ember van a városban, aki ellenszegül a szigorú szabályoknak, Moore tiszteletes lánya, Ariel. A két lázadó fiatal egymásba szeret. A konfliktus nem várat sokáig magára. Kevin Bacont e filmben kedveltük meg, ráadásul számos remek slágerre táncoltak a filmben.

 

A szívem érted RAPes

Két világ, két stílus, egy közös szenvedély – a tánc. Sara balettet tanul, ám egy tragédia következtében új városba költözik. Az új gimnáziumi közösségben nehezen találja a helyét. megismerkedik Derekkel, a legmenőbb hip-hop táncossal, és a közös szenvedély során egymáshoz is közelebb kerülnek. Mindeközben meg kell küldeniük környezetük ellenérzésével is, akik nem nézik jó szemmel a fiatalok kapcsolatát. A 2001-es film folytatása a nagy sikerre való tekintettel elkészült – 2006-ban került a vászonra, ám kevesebb sikerrel, mint az eredeti.

Flashdance

„Flashdance…what a feeling...” – ez a dal, azon kívül, hogy Oscar-díjat is bezsebelt, leghíresebb betétdala annak a filmnek, mely a 80-as években szinte kultuszfilmmé nőtte ki magát. Alex, a fiatal lány, nappal hegesztőmunkás, este táncos egy éjszakai bárban. Eközben minden erejével küzd, hogy balett-táncos lehessen. Szabadidejében arra a felvételire készül, ahol végre megteheti az első lépést a színpad felé. Egyedül akarja az utat végigjárni, és nem hajlandó segítséget elfogadni. Eközben persze a szerelem is rátalál…

 

Szombat esti láz

A Szombat esti lázról mindenkinek John Travolta csípőmozgása és a fehér diszkó szerkó jut eszébe. Tony Manero (Travolta) hét közben egy festékboltban dolgozik, szombat este azonban leveti a munkaruhát és átváltozik a helyi diszkó táncos sztárjává, akibe minden lány őrülten szerelmes. S hogy mi okozta a film átütő sikerét 1977-ben? Zene, szerelem és a felnőtté válás tökéletes kombinációja, na meg a Bee Gees. A szombat esti láz nemcsak Travolta, hanem a diszkózene népszerűségét is elősegítette, a filmzene albuma minden idők legtöbb példányban eladott filmes lemeze a mai napig. Ez volt az első alkalom, hogy egy film megjelenése előtt piacra dobták a produkció zenei anyagát, kölcsönösen segítve ezzel a két termék sikerét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása