Kultography

Körpanorámás kilátás a Szaturnuszra - újra van planetárium Pécsett

Körpanorámás kilátás a Szaturnuszra - újra van planetárium Pécsett

Kultography írása itt: - 2012-04-27 19:15

Még az 1975-ben nyíló pécsi planetárium is különlegesnek számított, hiszen a magyar közönség ekkor tehetett első ízben űrutazást kupolában vetített képeknek köszönhetően. A néhány éve bezárt épület méltó utódja lehet a mostani, sőt, akár elődjét is túlszárnyalhatja. Ebben segítségére lesz az Európában másodikként nálunk üzembe helyezett géptípus, másrészt a helyszín. A Zsolnay Kultirális Negyed Látogatóközpontjában helyet kapó 8 méter átmérőjű teremben egyszerre 45 vendég nézheti végig a változatos műsorokat.

Dr. Nagyváradi László csillagász szerint az új látványosság elsősorban az iskolás korosztály számára lehet érdekes, de természetesen a csillagászat iránt érdeklődőknek is érdekes csemege lehet egy ilyen program. Többféle műsorral készülnek, így korosztályonként és érdeklődés alapján is más-más vetítést tudnak biztosítani. „Nemcsak olyan élményt nyújt majd egy előadás, mintha kimennénk éjszaka a Zselicbe megtekinteni a csillagos égboltot. Távoli bolygókat, csillagokat látogathatunk meg, olyan közelről szemlélhetjük majd a Szaturnusz gyűrűjét, mintha mellette utaznánk el egy űrhajóban.”

A csillagász szavai pedig valóban nem túlzók. A különböző programok fél órás egyvelege is szó szerint szédítő élmény volt. Az ülések billenthetők és forgathatók, így mindenki a lehető legkényelmesebben követheti a kupola belsején azt, ami a legjobban érdekli. A szoftver tovább fejleszthető, tehát a következő évek kutatásainak eredményét is be tudják táplálni, de az időben visszafele utazva is megnézhetjük, hogy nézett ki a világűr akár évezredekkel ezelőtt.

Márta István, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szimbolikusnak nevezte, hogy a Zsolnay Fesztivál egy ilyen megnyitóval kezdődhet el. "Kevés olyan város van a világban, ahol ennyire intenzíven érezhető a kultúra, a történelem, és a tudomány együtt létezése. Ahogy a vetítőteremben ülve Pécsről néhány pillanat alatt a világűrben találjuk magunkat, ugyanúgy kell minden nap nyitottnak maradnunk a világ felé."

Dr. Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke abbeli reményét fejezte ki, hogy az ilyen planetáriumok létrejötte hozzájárul a természettudományok iránti érdeklődéshez, amely szerinte egyre inkább hiányzik a mai tinédzserekből. Reméli, hogy ahogy gyermekkorában őt is magával ragadta a csillagos égbolt látványa, úgy a jövőben sok planetáriumba látogatót érint meg a galaktikus utazás.

Akik kedvet kapnak a csillagvizsgálathoz, szervezett formában a planetárium fölött távcsövekkel is vizsgálhatják majd a világűrt, ugyanis a planetárium csillagászai ilyen szabadtéri programokat is szerveznek majd a közeljövőben.

A planetárium kivitelezése a Zsolnay Kulturális Negyed részeként, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása