[caption id="attachment_23498" align="alignright" width="341" caption="További képek a galériában...! Klikk a fotóra!"][/caption]
A Gastropolis Főzőiskola és a Nestea közös estjén több ínycsiklandó fogást is volt szerencsénk megismerni, a mi kedvencünk azonban egy habkönnyű desszert lett, amely furcsa neve ellenére (a francia mousse szó habot jelent - a szerk.) igen hamar belopta magát a szívünkbe. Főleg miután egy csodálatos konyhában, – segítséggel ugyan –, de mi magunk készítettük el.
A finomságok elkészítéséhez új édesítőszert próbáltunk ki, a sztíviát. Kicsit szkeptikusan álltunk hozzá, mert általában az a tapasztalatunk, hogy az édesítőknek van némi kesernyés utóíze. A sztívia esetében azonban ezt nem tapasztaltuk. Ez egy növényből kivont édesítő – a sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő a szakemberek elmondása szerint kétszázszor édesebb a kristálycukornál. Éppen ezért adagolni csak mértékkel szabad, ugyanis elegendő csak pár csepp az ételbe, hogy a kívánt édes ízt elérjük.
De mielőtt tovább szaporítanánk a szót, megosztjuk veletek a kedvenc finomságunk receptjét, amelyet azóta már szerkesztőségi körben is elkészítettünk, és itt is óriási sikert aratott.
Citromos-lime-os zöldtea mousse
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók 15 kis adaghoz:
A tészta
3 db tojás
6 dkg liszt
4 dkg gyümölcscukor
A tészta elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a gyümölcscukorral habbá verjük. A sárgáját a habba keverjük óvatosan. A lisztet rászitáljuk, majd beleforgatjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát a papíron egyenletesen elkenjük. A tésztát világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krém
1 evőkanál zöldtea-por
1 citrom leve és héja
1 lime leve és héja
2 db tojássárgája
1ek keményítő
0,5 dl víz
4-5 csepp sztívia
4dkg méz
4dl hideg tejszín 1cs habfixálóval habbá verve
A krém elkészítése:
A citrom és a lime levét és héját egy kis lábasban a teaporral elkeverjük, majd felforraljuk. A keményítőt a tojások sárgájával és a vízzel, illetve a sztíviával simára keverjük. A keményítős részt a teáshoz adjuk, és jól besűrítjük vele. A krémet hagyjuk kihűlni. A hideg tejszínt habbá verjük a habfixálóval. A krémet egy kevés habbal simára keverjük, majd a többi habot is belekeverjük. A mézet hozzákeverjük.
Rétegezés: a piskótáról a papírt lehúzzuk, majd felkockázzuk és a poharakba rétegezzük a krémmel.
[gallery link="file"]
Kommentek