Kultography

Nóra „önvall” – regény egy női lélekről

Nóra „önvall” – regény egy női lélekről

Bender Krisztina írása itt: - 2012-04-12 08:13

Na persze nő és nő között is van különbség, számtalan, ezért nőként olvasva egy női lélekről szóló könyvet éppen bólogathatunk is: „ez az”, gondolhatjuk, vagy hümmöghetünk, hogy hát mi ezt másképp látjuk. Nagy tanulságokat tehát nem mindig érdemes levonni belőlük.

Eme eszmefuttatás után lássuk a Nóra című könyvet, amely nem meglepő módon egy Nóra nevű nőről szól, életének egyes szakaszairól, gondolatairól, érzelmeiről. A sokáig magyar szórakozóhelyeken dolgozó fotós, a számára meghatározó férfiak és éjszakai élet után úgy tűnik, Mallorcán leli meg lelki békéjét.

Nora Smith, Nóra – Siker, Kudarc, Valóság, Szex, Mallorca című könyvében a főszereplő "önvall". A könyv egy önvallomás, amely segít a szerzőnek jobban átlátni saját életét, tévedéseit, lecsupaszítani róla a környező "zajokat", és feketén-fehéren szembesülni saját magával. Bevezetője szerint azért írja, hogy mások tanuljanak az ő hibáiból, megnézzék, hogyan alakította át magát azzá, akivé, és higgyék el, a szarból is lehet várat építeni.

A kezdeményezés dicséretes, egyrészt a fentebb leírt sorok miatt, másrészt bátorságra vall valakinek annyira kitárulkozni, hogy magánéletét és gondolatai legrejtettebb részeit is felfedje idegenek előtt. Szép dolog az is, hogy ez nem csak saját, de mások okulására is szolgáló cél, hogy segítsen azoknak a nőknek, akik érzelmi zűrzavarba kerültek.

Sajnos azonban a kivitelezés nem feltétlenül sikerült úgy, hogy mások számára is elérje a célját. Egy önéletrajzi regény, egy vallomás során számos történés teljesen evidens az író, vagyis saját maga számára, ám eközben az olvasóra is oda kell figyelni. Jelen esetben ez nem mindig érzékelhető: félbemaradt történetek, időbeli csapongások teszik nehezebbé az olvasást, sok helyen hiányérzettel okozva az olvasóban. A hiányérzet lehet az a fajta, amikor bosszantó, hogy nem tudjuk, igazából mi miért történik, de lehet olyan is, amikor a hatás kedvéért alkalmazzák, és a regényt még izgalmassá is teszi. Itt mindkét fajtából akad, kár, hogy az elsőből is. Ami szintén megjegyzendő, hogy a szokatlan tördelés, a bekezdésenkénti sorkimaradások, illetve sok helyen a mondatok végéről lemaradó pontok, szöveg-összecsúszások zavaróvá teszik az olvasást.

Mindamellett, akit érdekel egy másik nő története (és kit ne érdekelne?), érdemes elolvasnia.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása