Kultography

Csokoládé minden szinten - ellátogattunk a Harrerhez

Csokoládé minden szinten - ellátogattunk a Harrerhez

Bálint Ádám írása itt: - 2012-04-03 07:20

Karl Harrer, osztrák cukrász és második felesége a soproni származású Abosi Beatrix még a Harrer család mattersburgi cukrászműhelyében ismerkedtek össze, amikor a magyar lány érettségizett cukrászként ott kezdett dolgozni. Kapcsolatuk olyan gyümölcsözőnek bizonyult, hogy hamarosan Sopron belvárosában is nyitottak egy cukrászdát, amit Beatrix vezetésével sikeresen futtattak fel - leginkább a Sopronba látogató osztrák turisták igényeinek szakszerű kielégítésével. Az osztrákok ugyanis szeretik a "hazait". Aztán persze kiderült, hogy a magyarok is szeretik az osztrák minőséget, főképp, ha abban magyar kéz is segített, így aztán a belvárosi helyet hamar kinőtték, és ezt követően építettek 2009-ben egy ultramodern cukrászda- és üzemépületet a 84-es főút mellett található Aranyhegyen. Ide látogattunk el.

...és hogy mit tapasztaltunk, azt nehéz is kizárólag szavakkal megfogalmazni, úgyhogy érdemes a képgalériát is átnézni, igen beszédes!

Karl Harrer - miután hagyományos cukrászdinasztiából származik, családja süteménykészítésben volt korábban érdekelt. Karl régi vágya volt azonban, hogy csokoládéval is foglalkozhasson. Azonban a kakaóbab feldolgozása nagyüzemi körülményeket igényel, ilyen feldolgozóüzemből pedig egész Európában csak néhány van - ezek a világ minden tájára szállítják a kiváló minőségű "nyers" alapanyagot. Elképzelésének megvalósításához a 100 éves tapasztalattal bíró Barry Callebaut üzemmel szerződött, amely a világ sok szegletéből érkező kakaóbabot feldolgoz, így a kínálata igen gazdag. A csokoládé a soproni üzembe hatalmas, 5-10 kilós tömb táblákban, illetve pasztillácskák formájában érkezik, ezeket olvasztják fel és készítik el a különböző ízesítésű, kereskedelmi forgalomba kerülő táblás csokoládét, forró csokoládét és bonbonokat.

A család a cukrászda és az üzem közé egy kóstolótermet is kialakított, így akik előre bejelentkeznek, a cég termékei mellett végigkísérhetik a kakaóbab feldolgozásának folyamatát a csokoládékészítésig. Itt egyébként megkóstolható az apróra tördelt nyers kakaóbab is, amely állagát tekintve leginkább a durvára őrölt kávéhoz hasonlít, nem is édes. A "nyers" csokoládé íze leginkább azon múlik, hogy maga a kakaóbab honnan származik. Sok esetben többféle kakaóból állítanak össze egy keveréket a csokoládé készítéséhez, így az arányok eltolásával befolyásolható az íz. A három legjobb babfajta a criollo, a forastero és az amenolado. Attól függően, hogy ezeket (illetve további fajták őrleményeit) milyen arányban keverik, más és más ízvilágot kapunk. A kóstolóhelyiségben kis pókhálógrafikonokról olvashatjuk le az egyes tiszta csokoládék ízképletét például savasság, gyümölcsös íz, keserűség szempontjából. Ezeknek az alapanyagul szolgáló termékfajtáknak a minőségét befolyásolják még az adalékanyagok és a konsírozás (amely a cukor és bizonyos mennyiségű szója-lecitin) összekeverését, összedolgozását jelenti. A bolti csokoládék konsírozási ideje általában 1-2 óra, a minőségi csokoládéké inkább 24-48 óra körül van.

[caption id="attachment_21447" align="aligncenter" width="660" caption="Kattints a csokis képgaléria megtekintéséhez!"][/caption]

Érdemes végigkóstolni a nyers csokoládékat, mert ugyan a legtöbb a hétköznapi ember számára a "keserű csokoládé" kategóriáját jelenti, markáns különbségek fedezhetők fel. Ezeket az alapanyagokat felhasználva készítik az üzemben a különböző, később megvásárolható csokikat: fűszerezéssel, ízesítéssel.

A cukrászda egyébként érdekes ötvözete a hagyományos értékeknek és a XXI. századi modernitásnak. A fotókról jól látszik a belső tér markáns stílusának és a pultokban sorakozó sütemények összhangja. A kínálat legérdekesebb darabjai egyébként azok a szivarcsőbe töltött kakaóporok, amelyek forró csokoládé készítéséhez készültek. Ezek között találunk narancsos-chilis, nugátos és számtalan más ízesítésű verziót, - amelyek persze áruknál fogva nem feltétlenül a napi fogyasztást ösztönzik, de egy-egy csodálatos pillanatot jelentenek a forró csoki kedvelőinek.
[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása