Kultography

Egész hétvégén ünnepelhetjük a 40 éves táncházmozgalmat

Egész hétvégén ünnepelhetjük a 40 éves táncházmozgalmat

Kultography írása itt: - 2012-03-31 19:20

Pénteken két napos konferencia kezdődött, a szakma az eddig elért eredményeket és a teendőket egyaránt megvitatja. "Van egy Európában is egyedülálló kulturális alapunk, amelyre bizton támaszkodhatunk, vannak erős civil szerveződéseink. Tíz éve működik a Hagyományok Háza és öt éve már a Zeneakadémián is folyik népzeneoktatás, a hagyomány átélhető. A búza valóban megérett" - utalt a Hagyományok Házának igazgatója a Búzának meg kell érnie című fotókiállításra, amely az idei jubileum részét képezi. Kelemen László hozzátette: sokak számára a paraszti kultúra megőrzése sokak számára hivatássá vált.

Péntek este a Művészetek Palotájában gálaestet rendeztek Berecz András és barátai, valamint a Honvéd Táncszínház részvételével, szombatra a Papp László Sportarénába költözött a konferencia, ahol beszámolnak a szakemberek a japán, a kanadai, a szerbiai, az ukrajnai, a lengyel táncházak eredményeiről.  A kamaratermekben népzenei koncertek, "ínyenc táncház", etno mozi, és kiállítások - kalotaszegi cifraszoba, és erdélyi bivalypásztorok témájú fotókiállítás -, a küzdőtéren pedig mindkét nap népművészeti kirakodóvásár és kézműves foglalkozás várja a látogatókat.

Szombat este hét órakor Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a nagyközönség előtt adja át az UNESCO által kibocsátott oklevelet a táncházmozgalom képviseletében megjelenő Sebestyén Mártának, aki előadással is készül az egybegyűlteknek. Ezután hagyományőrző gálaműsor következik. Este tíz órától pedig mindenki táncra penderülhet az éjszakai bálon, amelyet az Erzsébet téri Akváriumban tartanak

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása