Kultography

A Föld Óráján biciklivel működik a dj-pult is!

A Föld Óráján biciklivel működik a dj-pult is!

Mádai Adrienn írása itt: - 2012-03-31 08:08

2007-ben, az ausztráliai Sydneyben közel két millióan döntöttek úgy, hogy lekapcsolják a fényeket hatvan percre. Az első Föld Órája akció sikerességét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a rákövetkező évben már harmincöt országban, közöttük Magyarországon is sokan eloltották a lámpákat. A Budai vár, a Lánc-híd, rengeteg szobor és műemlék is sötétbe burkolódzott azon az estén egy órára.

2011-ben egy új felhívással egészítették ki a szervezők a Föld Óráját, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. A WWF magyarországi honlapján már tavaly is bárki regisztrálhatott - magánszemély, vállalkozások és intézmények is - leírva, hogy mit tettek eddig, és mit fognak ezután tenni a környezetvédelem érdekében. Minden apróság számít, nem kell nagy dolgokra gondolni. Energiát takaríthatunk meg már azzal is, ha a mobiltöltőt kihúzzuk a konnektorból, amikor nem használjuk, vagy ha elzárjuk zuhanyozás közben a vizet, amíg besamponozzuk a hajunkat. Az akció hatására egyre többen ígérik, hogy elkezdik szelektíven gyűjteni a szemetet, energiatakarékos izzókra váltanak, autó helyett biciklivel vagy gyalog közlekednek.

A Föld Órájához évről évre egyre több vállalkozás is csatlakozik. Idén sok étterem és kávézó is gyertyafényes vacsorára hívja vendégeit. A Starbucks hazai üzletei is egy órán keresztül gyertyafénybe burkolózva várnak mindenkit, így járulva hozzá a környezettudatos életmód támogatásához. Budapesten a Lánchíd pesti hídfőjénél a központi „lekapcsoló” esemény már 19 órakor elkezdődik a Széchenyi István téren, Fábián Juli és a Zoohacker koncertjével. A hatvan percnyi sötétség alatt számos program várja a résztvevőket, lesznek tűzzsonglőrök, afrikai dobosok és fénygraffiti is. A színpadon pedig egy biciklivel működtetett dj-pult szolgáltatja majd a zenét.

Kecskeméten, a Főtéren babzsákfotelekkel, párnákkal és szőnyegekkel várnak mindenkit egy kis beszélgetésre, zenélésre a MÁK (Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért) tagjai. A muzsikáról pedig nem más, mint Szabó Balázs gondoskodik, ezúttal már „bandtelenül”. Miskolcon a Városháza téren minden percben felgyullad majd egy solár-akkus lámpa vagy mécses az ÉLETFA Környezetkultúra Alapítvány jóvoltából. Programból tehát nem lesz hiány, hiszen eddig már több mint hatvan település regisztrált a WWF oldalán, és rengeteg vállalkozás, iskola, óvoda is készül a különleges eseményre.

Tavaly 1,8 milliárd ember kapcsolta le a lámpát, és bizonyította, hogy létezik világméretű összefogás. Idén, reméljük, még többen választják a sötétséget, és teszik le a voksot a környezettudatos életmód mellett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása