A medvehagyma nem más, mint az Ázsiában honos vadfokhagyma európai változata. Kora tavasztól egészen májusig, gyertyán-, tölgy- és bükkerdőkben, ligetekben nő, nagy telepeket alkotva, így ha egyszer rátaláltunk, könnyedén telepakolhatjuk a kosarunkat. Azonban érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban medvehagymával van dolgunk, ugyanis kezdő gyűjtögetőknek könnyű összetéveszteni a májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics levelével. A beazonosításhoz csupán jól dörzsöljük meg a levelet a két tenyerünk között, ha intenzív fokhagymaillatot érzünk, akkor sikerünkön felbuzdulva már lehet is szedni az ízletes és jótékony hatású gyógy- és fűszernövényt. A medvehagyma gyűjtése hazánkban csupán a védett területeken tilos, máshol nyugodtan dézsmálhatjuk az állományt, de érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, így biztosítva a jövő évi termést.
A konyhában a medvehagyma levelét és hagymáját használhatjuk fel, amelyek a fokhagymához hasonlóan gyógyhatásúak. Vérnyomáscsökkentő, vértisztító és a felsőlégúti megbetegedések során a hurutos köhögés kezelésére is kiválóan alkalmas. Fokozza az étvágyat, és serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig jó immunerősítő.
Ha a medvehagyma gyűjtését egy kirándulással kötjük egybe, érdemes ott helyben frissen falatozni a finom növényből. Miután megmostuk, magában is fogyasztható, de apróra vágva vajas kenyérre szórva vagy túróval összekeverve kőrözöttként is ízletes. Ha szeretnénk eltenni belőle, hogy később levesek, főzelékek és húsételek ízesítéséhez felhasználjuk, akkor érdemes megszárítani és egy légmentesen záródó dobozban feltenni a polcra. Pár napig a hűtőben is friss marad, abban az esetben, ha vizes konyharuhába tekerjük vagy egy pohár vízbe tesszük.
Bár rengeteg medvehagymás recept létezik, azonban a húsvét közeledtével mi a Fehérboros-medvehagymás kalácsot ajánljuk, ami biztos hatalmas sikert arat az ünnepi asztalon. Készítsünk kovászt 3 dkg élesztőből, kevés tejből, egy kiskanál cukorból egy kis liszt hozzáadásával. A megkelt kovászhoz adjunk 50 dkg lisztet, 1,5 dl tejet, 10 dkg vajat, másfél evőkanál cukrot, egy teáskanál sót, 1 dl fehérbort és egy tojássárgáját. Dagasszunk közepesen lágy kalácstésztát, majd vágjuk félbe, és az egyik felébe keverjünk bele 7 dkg apróra vágott medvehagymát. Pihentessük a tésztákat húsz percig, majd fonjuk össze őket. Vajazzunk ki és szórjunk meg liszttel egy őzgerincformát, majd tegyük bele a tésztát. Harminc perc kelesztés után, kenjük meg egy felvert tojással a tetejét, szórjuk meg vágott mandulával, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 30-35 percig.
Ha azonban valaki nem biztos a dolgában, és nem mer kint az erdőben gyűjteni, vagy épp a konyhában nem túl jártas, annak érdemes ellátogatnia Orfűre, ahol idén ismét megrendezik a Medvehagyma Fesztivált március 30 és április 1 között. A Kemencés Udvar a hétvége idejére igazi gasztronómiai fellegvárrá változik. A kóstolás mellett szombaton ünnepélyes megnyitóra, felvonulásra is sor kerül, de tippeket kaphatunk Gojba Csabától is, világbajnoki ezüstérmes mesterszakácsunktól a medvehagyma felhasználására. Vasárnap diákszakácsverseny, vándorkomédia, bohóc műsor várja a kicsiket, a fesztivált pedig a PMD Blues Band műsora zárja.
Medvehagymás jó étvágyat kívánunk!
Kommentek