Tegnap kibontották az első palack Egri Csillag bort, amely történelmi eseménynek számít a borvidék történetében. Az Egri Csillag név viselésére csak az a bor jogosult, amely legalább 50 százalékban olaszrizlingre, hárslevelűre, leánykára, királyleánykára, zengőre, zenitre épül, míg az illatos fajták, a zefír, tramini, ottonel muskotály, irsai, cserszegi fűszeres aránya nem érheti el a 30 százalékot.
Hagyományteremtő céllal 2012. március 15-én Debrecenben, Budapesten, Poriban (Finnország) és Érsekújváron (Szlovákia) 16 órakor került sor a 2011-es évjáratú borok bontására, mivel az Egri Csillagot az adott szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni.
A bontást 2012. április 8-án a kulturális, zenei –és gasztronómiai programokban gazdag Egri Csillag borfesztivál követi, melynek az Egri Vár ad méltó otthont. Húsvét vasárnap minden Egerbe látogató megízlelheti 23 egri borászat 23 Egri Csillag és 23 Egri Bikavér borát.
Kommentek