A március 19-i rendezvény 17 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Városi Művelődési Központban, ahol a hat borvidékből álló Balatoni Borrégió termelői sorakozatják fel a legjobb. Az idei mustrára olyan fajtákból válogatták össze a 2011-es évjáratú borokat, amelyeket a badacsonyi kutatóintézetben nemesítettek, illetve a fajta előállításával kapcsolatos szakmai munka meghatározó részét Badacsonyban végezték.
Példaként a keresztezéssel készült borok közül a Zeuszt, a Zenitet, a Zétát, a Zengőt, a Rózsakőt és a Vulcanust emelte ki a borász, a klónszelektált fajták közül pedig egyes olaszrizling-, szürkebarát-, budai zöld-, rajnai rizling-fajtákat.
A tájékoztató szerint a borokról, a nemesítésről Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója tart előadást. A várhatóan mintegy 35 bort Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be, miközben a résztvevők mindegyiket megkóstolják.
A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora zárja - szarvaspörkölt és harcsapaprikás - Mezőssy Zoltán borász-gasztronómusnak köszönhetően. A borok pontos listája és a részletes program a Balatoni Borrégió honlapján olvasható.
Forrás: MTI
Kommentek