Kultography

Arany János örök sláger, ma 195 éve született

Arany János örök sláger, ma 195 éve született

Kultography írása itt: - 2012-03-02 20:45

Arany Jánost talán nem is kell bemutatni, mint a Toldi-trilógia és A wales-i bárdok szerzőjét, a Szentivánéji álom és a Hamlet műforditóját. De talán kevesebben tudják róla, hogy fiatal korában szobrászattal, festészettel és zeneszerzéssel is próbálkozott debreceni tanulmányai során, sőt, színésznek is elszegődött. Bár későn érő költőink közé tartozik, mégis gazdag és főként változatos irodalmi hagyatékkal büszkélkedhet. Levelezést folytatott Petőfivel, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatója és főtitkára volt, de legtöbbünknek talán még az a kulccsal zárhat kapcsos könyv is eszébe jut neve hallatán, amelyet Gyulai Páltól kapott, - ennek Új folyam című részébe írta az Őszikék-verseket.

Akit érdekel Arany János életrajza és főbb művei, itt talál egy szépen kidolgozott összefoglalót. Vele kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy a Gyöngyvér női nevet ő alkotta meg a Buda halála című művében a régi magyar Gyöngy névből. A Gyöngyvér jelentése: gyöngytestvér.

Aki a hétvégén tavaszi sétát tervez, ellátogathat a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe, ahol megnézheti a költő síremlékét, amelyet Stróbl Alajos szobrászművész és Kallina Mór építész alkotott.

A mai napról egyébként a Google is megemlékezett a Toldi című mű egyik legemblematikusabb jelenetének grafikus ábrázolásával.

Emellett Nagykőrösön tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket szombaton a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen. Az első megmérettetést 1982-ben, Arany János halálának 100. évfordulóján rendezték. Idén a zsűri elnöke Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója lesz, a program pedig Hobo (Földes László) zenés irodalmi estjével veszi kezdetét péntek este.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása