Kultography

Angelina Jolie: „ Egy megerőszakolt nő is túl sok, hát még ötvenezer”

Angelina Jolie: „ Egy megerőszakolt nő is túl sok, hát még ötvenezer”

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2012-02-11 17:28

Visszafogott, elegáns fekete ruhában, sugárzó mosollyal érkezett meg a Vér és méz földjének berlini sajtótájékoztatójára Angeline Jolie. A Magyarországon forgatott alkotást a Berlinale Special szekcióban vetítik. 

A hazánkban március elsején mozikba kerülő film a balkáni háború idején játszódik, egy szerb katona és egy muszlim lány szerelméről szól, akik kapcsolatában a háború nem várt fordulatot hoz. Szerelem – legalábbis a történet szinopszisa szerint. A női főszereplőt alakító Zana Marjanovics viszont azt mondja, úgy alakították a viszonyt, hogy mindenki maga dönthesse el, miről történik a két főszereplő között. Számára a kettőjük kapcsolata szerelem lehetett volna, ha nem szól közbe a háború.

A vér és méz földjén igyekszik egyensúlyt tartani a borzalmak bemutatásában, de vannak pontok, ahol ez nem feltétlen sikerült (ami nem jelent problémát, hiszen egy háborús film nem is csak a giccsről szól, mint ahogy azt Steven Spielberg legújabb filmjében, a Hadak útjában láthatjuk.) A sajtótájékoztatón az egyik újságíró meg is kérdezte, hogy hat gyermek édesanyjaként Angelina Jolie miért döntött úgy, hogy gyermekgyilkosságokat is bemutat a vásznon.

- Pont azért, mert hat gyermekem van. A legrosszabb dolog, ami anyaként történhet velem, hogy nekik bajuk esik. Belegondolni is szörnyű. A tényleges gyilkosságot nem mutatom be a filmben, sehol nem látni egy gyerek véres holttestét sem. Viszont már maga a tény is annyira szörnyű, hogy a néző nem tudja kiverni a fejéből. A filmben bemutatott dolgok csupán kis részük azoknak a borzalmaknak, amelyeket az ott élők átéltek. Úgy érzem filmkészítőként meg kell mutassuk, hogy a háború szörnyű dolog. Én például nem érzem jól magam, ha egy háborús filmet könnyű nézni, mert az azt jelenti, hogy valahol elbagatelizálták a témát – mondta Angelina Jolie, aki hozzátette: ez a téma nagyon fontos volt számára, hiszen egyrészt a háborúkat értelmetlennek tartja, másrészt pedig a nők elleni erőszak központi téma kell legyen, mivel még napjainkban is a világ számos pontján erőszakolnak meg nőket.

Az eseményen az is kiderült, hogy a filmhez a szereplőket először úgy keresték meg, hogy az első válogatásoknál még nem tudták, milyen alkotásra érkezett a a felkérés, azt sem tudták, hogy ki áll az egész mögött.

A színészek egyöntetűen úgy nyilatkoztak: nagyon hálásak Angelina Jolie-nak ezért az alkotásért, mert fontos témát dolgoz fel, amely számukra rengeteget jelent. A szereplők között van olyan, aki gyermek volt a háború idején, de van, aki hasonló élményeket élt át, mint ami a filmben történik.

– Én csak egy oldalát mutattam be ennek a háborúnak, de számos oldala van még. Bízom benne, hogy egyre több film születik majd róla, amelyek mind különböző szemszögből fogják bemutatni. A fontos ügyekkel foglalkozni kell – emelte ki Jolie. 

Azt mondta, hogy olyan témákkal szeret foglalkozni, amelyek fontosak. Mit fog csinálni ezek után? – hangzott a búcsúzó újságírói kérdés

Értem, a kérdést, az akciófilmjeimre gondol, igaz? (nagy nevetés) Nehéz lesz bármi mással foglalkoznom. Színésznőként már két éve nem forgattam filmet és egyelőre még nem is tudom mi lesz a következő. Valami Disney történetet kéne néznem a gyerekeim miatt. Nagyon nehéz lesz A vér és méz földjén után bármit is csinálni. Az összes eddig készített filmem közül számomra ez a legfontosabb, nehéz lesz bármi olyat találni, ami ezt felülmúlja.

Fotó: © Berlinale

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása