Kultography

Kalandorok, disznóvágásra fel!

Kalandorok, disznóvágásra fel!

Kultography írása itt: - 2011-11-06 09:20

Áll a Bakony vadregényes táján egy kihívásokkal teli erdős rész, amely nevét a hírhedt dunántúli betyárról, Sobri Jóskáról kapta. Eme őszi vidék meghitt csendjét hétvégén azonban halálsikoly töri meg, s kegyetlen böllérek fenik késeiket az áldozatok láttán.

No, de ijedségre semmi ok, nem egy horrorfilm forgatásának kulisszatitkairól van szó, csupán egy jó kis kétnapos program lesz a Bakony lábánál elterülő Kislődön, a Sobri Jóska Kalandparkban. A népi hagyományokat tisztelő látogatók ugyanis kalandos disznóvágáson vehetnek részt szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között. A tradicionális keretek között zajló esemény során bárki betekintést nyerhet az összes fázisba, a leöléstől a végső feldolgozásig. Sőt, aki nosztalgiából vagy egyszerűen csak kíváncsiságból kedvet érez, ki is veheti a részét a munkából.

A szervezők minden vendéget egy kupica pálinkával várnak, hogy aztán még inkább megjöjjön az étvágyuk a szemük láttára készült finomságokhoz. Délelőtt igazi magyaros reggeli kerül az asztalra: lesz szalonna, kolbász, hagymás vér, zöldségek és péksütemények. Az ebédet pedig a frissen feldolgozott húsfélékből készítik el. A menü orjalevesből, pecsenyéből, sült hurkából, kolbászból és más, kizárólag disznóvágáskor jellemző finomságokból áll. A novemberi csípős időjárástól elgémberedett végtagok felmelegítésére egész nap forralt borral és teával kínálnak mindenkit. Egy disznóölés legkevesebb 20, de maximum 100 fő részvételével valósul meg. A program szervezői családokat, cégeket, baráti társaságokat és egyéni jelentkezőket egyaránt szívesen várnak.

Természetesen azokról sem feledkeznek meg, akiket a disznóvágás fortélyai nem vonzanak, és csak az ínycsiklandó falatok miatt jönnek el. Az extrémebb kalandokat keresők egész nap élvezhetik a 30 hektár alapterületű park adta szórakozási lehetőségeket. Az élményelemek között mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet: erdei drótkötélpálya, hófánkpálya, íjászat, falmászás, lufilövészet, quadpályák, és az aktív pihenés még számos módját választhatják a felnőtt és gyermek kalandorok. A szervezők a nap végén a megfáradt vendégek részére szálláshelyet is tudnak biztosítani.

A 21. században lassan homályba vesznek az olyan hagyományok, mint az igazi falusias disznóvágás. Ezen a hétvégén a modernkor vívmányait kicsit elfeledve bárki megízlelheti, milyen lehetett öregjeink világa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása